V Bělorusku začali soudit přítelkyni opozičního novináře Prataseviče. Hrozí jí šest let vězení

V Bělorusku začal v pondělí soud se Sofijí Sapegaovou, ruskou přítelkyní běloruského opozičního novináře Ramana Prataseviče. Dívka byla spolu s ním na palubě letadla z Atén do Vilniusu, které loni v květnu běloruské úřady donutily k přistání v Minsku. Z letadla si pak agenti tajné policie odvedli žurnalistu i s jeho partnerkou. O zahájení procesu u oblastního soudu ve městě Grodno informoval server Zerkalo.

Soud se vzhledem k probírání „extremistických materiálů“ odehrává za zavřenými dveřmi, tedy s vyloučením veřejnosti i médií. Sapegaová se podle obžaloby dopustila organizace akcí hrubě porušujících veřejný pořádek, vyvolávání sociální záště, výhrůžek násilí na adresu úředních činitelů, šíření pomluv, bránění novinářům v práci a nezákonného sběru osobních údajů.

Dívka po zatčení přistoupila na spolupráci s vyšetřovateli a promluvila ve státní televizi. Také napsala samozvanému běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi žádost o milost. Její otec uvedl, že tak učinila v naději, že ji vyhostí do Ruska a její případ se před soud vůbec nedostane. Nyní ji hrozí šest let vězení, napsalo Zerkalo s tím, že jde o nejnižší trestní sazbu s přihlédnutím ke spolupráci obviněné s vyšetřovateli.

Pratasevič stával v čele populárního zpravodajského kanálu Nexta, podrobně informujícího o předloňských rozsáhlých protestech proti Lukašenkově režimu. Po zatčení začal spolupracovat s vyšetřovateli. Nyní je v domácím vězení, soud s ním ještě nezačal.