Rusko se potýká s nedostatkem léků. Lidé si dělají zásoby na měsíce dopředu

Události ČT: V Rusku chybí léky, lidé si dělají zásoby (zdroj: ČT24)

Kvůli invazi na Ukrajinu začali Rusové skupovat některé léky a dělají si z nich zásoby na několik měsíců dopředu. Vyplývá to z údajů analytické společnosti DSM Group, které v sobotu zveřejnil ruský list Vědomosti. Údaje ukazují, že začátkem března se v Rusku poptávka po farmaceutickém zboží zdvojnásobila.

Za první dva březnové týdny utratili občané Ruska za léky skoro sto miliard rublů (více než dvacet miliard korun). To je stejné množství peněz jako dříve za celý měsíc. Největší zájem je o antidepresiva, léky na spaní, rakovinu a srdeční onemocnění. Rychle se prodává taky inzulin, hormony nebo antikoncepce.

„Vidíme, že je teď dočasný nedostatek některých léků, ale nebude to dlouhodobý problém, protože skoro všichni zahraniční dodavatelé slíbili dodržení dodávek preparátů,“ sdělil ředitel analytické společnosti DSM Group Sergej Šuljak.  

Sílí poptávka nejen po lécích ze zahraničí, ale i po ruských farmaceutických výrobcích. Podle autorů zprávy se lidé jednoduše obávali, že po strmém pádu kurzu rublu zdraží všechno zboží, a to včetně potřebných léků.