Litva si ve sporu s Čínou stěžuje na omezování vývozu svých firem

Horizont ČT24: Litva hledá řešení sporu s Čínou (zdroj: ČT24)

David se vzepřel Goliášovi. I tak glosují experti měsíce trvající spor Litvy s Čínou. Malý pobaltský stát utužuje vztahy s Tchaj-wanem, ostrovním státem, jehož území si Peking  nárokuje. Napětí trvá od doby, kdy Vilnius nechal Tchajwance otevřít de facto ambasádu pod vlastním názvem.

Litva loni jako první stát EU otevřela zastupitelský úřad se slovem Tchaj-wan v názvu. Drobný úřední detail znamenal v očích Pekingu vyhlášení diplomatické války.

Výraz Tchaj-wan v názvu podobných úřadů dlouho chyběl. Státy tím obcházely nátlak Číny. Ta ostrov neuznává za plnohodnotný stát, ale vlastní území. Litva v listopadu jako první v Evropě status quo změnila.

Tamní prezident to nyní zpochybnil. „Domnívám se, že chybou nebylo samotné otevření tchajwanské mise, ale její název, který se mnou nebyl koordinován,“ řekl  litevský prezident Gitanas Nauseda. 

Čína omezuje litevský export

Čína už od listopadu omezila litevský dovoz i vzájemné styky. Bez diplomatů zůstává už čtvrtý týden také ambasáda v Pekingu. „Je správné, že si litevská strana uvědomuje svou chybu, ale důležitější je podniknout kroky k nápravě svých prohřešků a navrátit se k postoji jedné Číny,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin.

Na obchodní omezení si nyní stěžují litevské firmy. Zboží mířící přímo do Číny sice tvoří malou část jejich vývozu, Litva ale nechce přijít o mezinárodní firmy s vazbami na Peking. Nyní tak řeší, jestli jsou cennější hodnoty, nebo ekonomika.

„Jde o naše výsostné právo. Naopak akce směřované proti Litvě jsou jasné prohřešky. Dnes je to Litva, která je poškozována za její právoplatné hodnotové ukotvení,“ stěžuje si litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis.

Sinolog Filip Jirouš hodnotí reakci Číny jako vyhlášení obchodní války. Jednak je to malá země, která pro ni není tak důležitá, jednak postup Litvy bere Peking jako urážku. Je to také snaha zastrašit další země před rozvíjením vztahů s Tchaj-wanem či vytvořit rozpory uvnitř litevské politiky či uvnitř samotné Evropské unie. V této souvislosti sinolog zmínil v pořadu Horizont ČT24 všeříkající mlčení německé diplomacie.

Tchaj-wan nabídl aspoň svou pomoc

Vývoj situace pozorně sleduje i samotný Tchaj-wan. Litvě už pomohl například odkoupením tisíců lahví rumu, které Čína odmítla proclít. Ostrov navíc v Litvě proinvestuje 200 milionů dolarů. „Jako přítel i partner svobodné a demokratické země stojíme za Litvou,“ řekl k tomu vedoucí tchajwanského zastupitelského úřadu v Litvě Eric Chuang.

Čína zůstává neúprosná. „Pokusy získat zahraniční podporu při úsilí o takzvanou nezávislost Tchaj-wanu povedou pouze do slepé uličky,“ prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Peking rovněž zatím popírá, že by obchodní bojkot Litvy nařídil.

Evropská komise už ale zvažuje mezinárodní žalobu, pokud se spor kolem úřadu nepodaří uzavřít.