Policisté v Súdánu při protestu proti armádě zastřelili čtyři demonstranty. Vláda odstřihla internet a telefonní signál

Bezpečnostní složky v súdánském městě Omdurmán, které sousedí s metropolí Chartúm, zastřelily čtyři účastníky protestů proti vojenské vládě. S odvoláním na sdružení súdánských lékařů o tom informovala agentura AFP. Súdánská policie už předtím k rozehnání demonstrace použila slzný plyn. Podle agentury Reuters jde o jedenáctý velký protest od říjnového převratu, jímž vojáci svrhli civilní vládu. Počet obětí demonstrací se tak nyní vyšplhal už na 52.

Bližší okolnosti úmrtí čtveřice demonstrantů zatím agentury neuvedly. Sdružení lékařů bez dalších podrobností na sociálních sítích napsalo, že na místě byly i desítky zraněných. Policie podle nich bránila sanitkám v přístupu k nim.

Tisíce lidí se ve čtvrtek sešly severně od Chartúmu a vydaly se k mostu vedoucímu do hlavního města. Podle Reuters jsou zataraseny všechny mosty do Chartúmu až na jeden, kde ale hlídkuje armáda s obrněným vozidlem. Právě tam demonstranti zamířili.

Armáda před protestem umístila zátarasy po celém Chartúmu, byl také přerušen internet a telefonní signál. Nad hlavní chartúmské ulice byly umístěny kamery. Podle agentury AFP to lidi neodradilo a do ulic vyšli s voláním „Ne vojenské moci“ nebo „Vojáci do kasáren!“. Protesty se konaly také ve městech Kasala nebo Búr Súdán a Madani.

Při minulých protestech přišlo o život podle zdravotnických zdrojů dohromady osmačtyřicet lidí a americké velvyslanectví v Chartúmu vyzvalo ke zdrženlivosti.

Armáda v říjnu zatkla většinu ministrů včetně premiéra Abdalláha Hamduka. S ním se pak v listopadu dohodla, že se do úřadu vrátí. Vojsko si ale ponechalo svůj podíl na vládnutí, což se lidem nelíbí a požadují čistě civilní vládu.

Súdán spravovala dočasná vláda od svržení bývalého prezidenta Umara Bašíra v roce 2019 do letošního října. Politici se o moc dělili s armádou, která měla letos na podzim moc předat civilistům. Místo toho však provedla převrat.