Kvůli ekonomice se Hamduk a armáda dohodli na jeho návratu do čela súdánské vlády

Udržení ekonomických výsledků z minulých dvou let bylo jedním z důvodů dohody svrženého premiéra Abdalláha Hamduka se súdánskou armádou. Uvedl to Hamduk v rozhovoru s agenturou Reuters. Koncem října byl mezi těmi, jež armáda při puči zbavila úřadu a uvěznila, v neděli ale uzavřel s vojskem dohodu, podle níž se má znovu postavit do čela vlády v Súdánu.

Vláda má být složena z technokratů a Hamduk řekl, že takový kabinet má šanci zlepšit životní situaci občanů. 

„Mezi důvody mého návratu je zachování ekonomických výsledků a otevření hospodářství světu. Budeme pokračovat v kontaktech s mezinárodními finančními institucemi a nový rozpočet, který začne platit v lednu, nás udrží na cestě reforem a ponechá otevřené dveře investicím v Súdánu,“ řekl Hamduk.

Súdánská ekonomika má za sebou podle Reuters dlouhou krizi s vysokou inflací a nedostatkem základního zboží. 

Kabinet se prý bude také snažit dále plnit mírovou dohodu, již loni uzavřely některé povstalecké skupiny, a ukončit vnitřní konflikt.

Proti Hamdukovu rozhodnutí přistoupit na dohodu s vojáky je několik politických stran a protestní hnutí. Podle nich tím premiér kryje pučisty. 

Súdán měl dočasnou vládu od svržení bývalého prezidenta Umara Bašíra v roce 2019. Byla v ní zastoupena armáda i civilisté, jimž měli vojáci v této době předat vládu. Místo toho provedli v říjnu převrat zdůvodněný tím, že jedině tak bylo možné zabránit občanské válce. Armáda chce dodržet původně ohlášený termín voleb, jímž je rok 2023.