Pandemie ve světě: Rakousko bude pokutovat neočkované, Slovensko za vakcinaci přispěje seniorům

Lidé, kteří nejsou očkovaní proti nemoci covid-19, budou v Rakousku nejspíše od února čelit hrozbě pokuty až do výše 3600 eur, což je více než devadesát tisíc korun. Deklaruje to nový zákon o povinném očkování, který ve čtvrtek představila rakouská vláda. Slovensko naopak volí pozitivní motivaci a rozhodlo se dát 200 eur (5100 korun) každému nenaočkovanému seniorovi, který podstoupí vakcinaci.

On-line přenos
Koronavirus - prosinec
23:52

Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

20:59

Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

20:53

Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

V Rakousku bude ve zkráceném procesu stát trestat neočkované pokutou 600 eur (15 260 korun), v řádném pak částkou 3600 eur. Podle ministryně pro ústavnost Karoliny Edstadlerové se lidé budou moci zaplacení pokuty vyhnout tím, že se dodatečně nechají očkovat.

Výjimku z očkovací povinnosti budou mít děti do 14 let, těhotné ženy, osoby s lékařským potvrzením o nevhodnosti očkování jakož i uzdravení z covidu-19 po dobu 180 dní od onemocnění.

Naočkováno je v devítimilionovém Rakousku momentálně zhruba 68 procent populace a podle Edstadlerové se hrozba postihů týká zhruba milionu lidí. Úřady budou podle ní každé tři měsíce porovnávat registr obyvatel se seznamem očkovaných a poté vyzývat neočkované k vakcinaci. První kontrola je naplánovaná na 15. března.

Rakouská vláda v listopadu oznámila, že očkování bude povinné od 1. února. Příslušný zákon podle Edstadlerové podporují čtyři z pěti parlamentních stran v Rakousku – kromě vládních lidovců (ÖVP) a Zelených též opoziční sociální demokraté (SPÖ) a liberální strana NEOS. Proti jsou naopak krajně populističtí svobodní (FPÖ), v sobotu se ve Vídni uskuteční další demonstrace proti očkovací povinnosti.

Zákon bude zpočátku platit dva roky. Podle ministra zdravotnictví Wolfganga Mücksteina nebyla stanovena žádná hranice, po jejímž překročení by povinnost očkování byla zrušena.

Slovensko jde cestou pozitivní motivace

Slovensko poskytne 200 eur každému neočkovanému seniorovi, který dostane vakcínu proti onemocnění covid-19. Na peníze si může sáhnout jak zhruba 400 tisíc obyvatel ve věku alespoň 60 let, kteří dosud nebyli vůbec očkovaní, tak i senioři, co už vakcinaci dvěma dávkami absolvovali nebo se zaregistrují na podání druhé dávky.

Starší obyvatelé, kteří už jsou naočkovaní posilující dávkou vakcíny, zase dostanou odměnu 300 eur (7650 korun). To vše schválil ve čtvrtek parlament. Nárok na příspěvek bude mít po splnění stanovených podmínek zhruba 1,29 milionu lidí.

Právě starší lidé patří k nejohroženějším skupinám v souvislosti s covidem-19, kterému na Slovensku dosud podlehlo přes patnáct tisíc osob. I během nynější silné třetí vlny koronavirové nákazy tvoří senioři největší skupinu covidových pacientů v nemocnicích.

„Jsem rád, že jsme v koalici nakonec našli kompromis. Pevně věřím, že naočkujeme výrazně více lidí,“ řekl ministr financí Igor Matovič.

Šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a bývalý premiér Matovič původně prosazoval, aby stát zmíněným seniorům rozdával poukázky v hodnotě 500 eur (12 750 korun) na čerpání různých služeb. Pro tento návrh, kterým chtěl nepřímo podpořit i podnikatele zasažené koronavirovými omezeními, ale Matovič nezískal podporu celé koalice a hrozilo, že předlohu parlament neschválí.

EMA o variantě omikron

Varianta omikron je podle všeho nakažlivější než předchozí formy koronaviru, na závěry ohledně závažnosti nákazy je ale ještě brzy, uvedli to ve čtvrtek zástupci Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Podle nich zatím není o průběhu nákazy omikronem k dispozici dost dat, z nichž by se dalo usoudit, zda stávající vakcíny proti nové variantě fungují dostatečně nebo je bude potřeba upravit.

„Případy se jeví jako převážně lehké, musíme ale nasbírat více informací, abychom mohli určit, zda je spektrum závažnosti choroby způsobené omikronem jiné než u variant, které obíhají nyní,“ řekl Marco Cavaleri, který je v agentuře EMA zodpovědný za strategii očkování.

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ve středu řekl, že koronavirová varianta omikron přináší podle prvních studií vyšší riziko opětovné nákazy než varianta delta, ale mírnější průběh nemoci covid-19.

EMA se vyslovila také pro časnější aplikaci třetích posilujících dávek proticovidových vakcín. „Zatímco stávající doporučení bylo podávat posilující dávku nejlépe po šesti měsících, tak dostupná data nyní hovoří o tom, že podání třetí dávky je bezpečné a účinné už po třech měsících od dokončeného očkování,“ řekl Cavaleri.