Arménie a Ázerbájdžán hlásí přestřelku, podle Baku byl zastřelen jeden ázerbájdžánský voják

Ázerbájdžánský voják přišel o život při přestřelce s arménskými jednotkami, oznámila ve čtvrtek agentura AFP s odvoláním na komuniké ministerstva obrany v Baku. Incidenty s oběťmi na životech se na hranici mezi oběma znepřátelenými státy odehrávají pravidelně, k poslední přestřelce došlo dva týdny po schůzce nejvyšších představitelů, která měla situaci uklidnit.

Baku tvrdí, že voják byl zabit v noci na čtvrtek vinou „arménské provokace“. „Veškerá odpovědnost za eskalaci bude spočívat na Arménii a jejích politických a vojenských vůdcích,“ uvedlo ázerbájdžánské ministerstvo obrany. Arménská strana podle AFP naopak tvrdí, že ázerbájdžánští vojáci začali střílet první.

Arménský premiér Nikol Pašinjan a ázerbájdžánský prezident Ilhan Alijev se 26. listopadu v Soči za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina dohodli, že budou pracovat na vytyčení společné hranice. Putin přivedl Pašinjana a Alijeva k jednání v jihoruském Soči skoro rok po uzavření příměří, které ukončilo šestitýdenní ozbrojený konflikt o horskou enklávu Náhorní Karabach s nejméně 6500 mrtvými.

Loňskou šestitýdenní válku o Náhorní Karabach uzavřela dohoda, kterou zprostředkovalo Rusko. To v enklávě rozmístilo své vojáky jako mírové síly. Pro Armény konflikt skončil de facto porážkou. V jejich rukou sice zůstala většina sporného regionu, který ovládli arménští separatisté na přelomu 80. a 90. let minulého století, Ázerbájdžán si ale připsal významné územní zisky.

Listopadový summit v Soči měl zmírnit napětí a zabránit vypuknutí nové války poté, co v pohraničních oblastech v posledních měsících opět přibývalo potyček, dodala AFP.