Kaczynski, Orbán, Le Penová či Abascal ve Varšavě odmítli budování evropského národa

Lídři evropské konzervativní pravice a některých populistických stran dnes ve Varšavě jednali o spolupráci. Během projevů se vymezili proti Evropské unii, podle nich se chová jako superstát, který ignoruje tradice i pravomoci členských zemí. Během setkání deklarovali užší spolupráci, o vytvoření jednotné frakce v Evropském parlamentu ale nerozhodli.

V prohlášení předsedů stran se uvádí, že je v současnosti nutný model spolupráce, který by „zastavil znepokojující myšlenku vytvoření Evropy řízené samozvanou elitou“.

„Odmítáme svévolné uplatňování unijního práva, ohýbání, nebo dokonce porušování smluv. Plnou demokratickou legitimitu mají pouze suverénní instituce států,“ stojí v prohlášení.

Zástupci zúčastněných stran také uvedli, že evropské instituce nesmějí být „nástrojem sociálního inženýrství pro budování nového evropského národa.“

Tomasz Poreba z polské vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) uvedl, že by se Evropská unie měla zbavit technokratů, kteří podle něj nemají demokratickou legitimitu. „Chceme Evropskou unii suverénních států, suverénní vlády. Ale především chceme v EU více práv a více hlasů pro občany, kteří si volí vlády v demokratických volbách,“ řekl. 

Le Penová a Orbán navazují na hovory o „sjednocení evropské pravice“

Prvním řečníkem na setkání v Regent Warsaw Hotel byl Jaroslaw Kaczyński, rovněž ze strany PiS. Rozhovorů se účastnil i maďarský premiér Viktor Orbán, šéfka francouzského krajně pravicového Národního sdružení (RN) Marine Le Penová nebo vůdce španělské strany Vox Santiago Abascal.

Podle Le Penové je setkání „klíčovým krokem“ k užší spolupráci. „Je to krok vpřed, který je velmi vítaný a který umožňuje, abych byla velkým optimistou ohledně budoucnosti,“ zmínila.

Setkání následuje po říjnové cestě Le Penové do Maďarska. Během ní Orbán a Le Penová hovořili o „sjednocení evropské pravice“. Vedoucí představitelé spřízněných stran se dohodli, že se budou setkávat nejméně jednou za dva měsíce v Evropském parlamentu, přičemž další setkání je naplánováno za dva měsíce ve Španělsku.

Ještě před zahájením rozhovorů protestovala před hotelem malá skupina demonstrantů, kteří politiky označovali za extremisty a populisty, kteří slouží zájmům Kremlu.