Koho vyšlou do souboje o Elysejský palác? Republikáni míří k závěrečnému kolu primárek

Horizont ČT24: Začíná souboj o Elysejský palác (zdroj: ČT24)

Francouzští Republikáni by měli mít v sobotu odpoledne jasno v tom, koho vyšlou do prezidentských voleb v dubnu příštího roku. Ve druhém kole primárek mají na výběr mezi bývalou ministryní a mezi zastáncem tvrdých opatření proti migrantům. Vítěz bude o přízeň voličů soupeřit nejenom se současným centristickým prezidentem, ale hlavně s dalšími osobnostmi na francouzské pravici.

V Elysejském paláci je zatím doma Emmanuel Macron. V posledních týdnech se prodlužuje seznam kandidátů, kteří by ho v sídle francouzských prezidentů rádi vystřídali. Po deseti letech chystají návrat k moci také konzervativní Republikáni.

Do druhého kola jejich primárek postoupili Éric Ciotti a Valérie Pécresseová.

Co nabízí Pécresseová

Favoritkou sobotního finále republikánských primárek je Pécresseová. S vysokou politikou už zkušenosti má. Jako ministryně pro rozpočet působila ve vládě posledního pravicového prezidenta Nicolase Sarkozyho. Nyní chce ještě výš. A nebojí se srovnávat s ženskými ikonami evropské politiky. Z jedné třetiny se označuje za „Železnou lady“ Britku Margaret Thatcherovou a ze dvou třetin za Němku „Mutti“ Angelu Merkelovou.

Z obou konzervativních republikánských kandidátů ji francouzská média označují za umírněnější, i ona ale v kampani přitvrdila rétoriku. Voličům slíbila omezit migraci a přísněji trestat zločiny v etnicky diverzifikovaných čtvrtích, kde podle ní policie ztratila kontrolu. V ekonomické oblasti plánuje zvýšit věk odchodu do důchodu na 65 let a propustit asi 200 tisíc státních zaměstnanců. 

Co nabízí Ciotti

Stejně jako ona chce migraci zpřísnit překvapivý vítěz prvního kola primárek, ostře pravicový poslanec a šéf departementu na Francouzské riviéře Ciotti.

Proud uprchlíků plánuje zastavit za pomoci referenda. Pro nastolení pořádku slibuje založit věznici pro teroristy, obdobu amerického Guantánama. V plánu má také razantní snížení podnikové daně na jednotnou sazbu 15 procent.

Na pravici je stále těsněji

Ve francouzských konzervativních kruzích začíná být čím dál více těsno. Konečný kandidát republikánů bude soupeřit nejenom s tradiční představitelkou krajní pravice Marine Le Penovou, ale také s Érice Zemmourem. Tento kontroverzní bývalý novinář už v některých průzkumech předsedkyni Národní fronty dokonce předstihl.

Z bojů na pravici by tak mohl nakonec podle některých expertů nejvíce vytěžit současný prezident, centrista Emmanuel Macron. To se domnívá i David Emler z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Současný prezident v minulosti nahradil dřívější střídající se socialisty a Republikány a může i nyní těžit z toho, že je ve středu politické scény. Zvláště, když i levice je roztříštěná a socialisté mají nyní velmi nízké preference. 

Emler dodal, že radikální pravici se daří prosazovat témata migrace či islámu do mainstreamu, na hlavní stránky novin. A to ve Francii, která v historii dlouho byla imigrační zemí. „Dnes se Francouzi začínají bát migrace a globalizace.“ Zároveň si však myslí, že dvoukolový prezidentský systém eliminuje antisystémové kandidáty.