V USA roste počet hromadných krádeží v obchodech, souvisí to s pandemií

Řada míst ve Spojených státech se v poslední době potýká s nárůstem organizovaných hromadných krádeží v obchodech. Gangy až několika desítek zlodějů stále častěji útočí povětšinou na luxusní obchody či lékárny a odnášejí si velké množství zboží, které podle expertů pak zpravidla prodávají na internetu. Za nárůstem tohoto typu kriminality zřejmě do značné míry stojí pandemie, která přivedla více lidí k nakupování on-line, píše zpravodajský server CBS News.

S nárůstem podobného typu kriminality se potýká zejména Kalifornie. Do jedné z prodejen obchodního řetězce s oblečením Nordstrom ve městě Walnut Creek například minulý víkend vtrhlo přes 80 zlodějů, uvádějí svědci. Při incidentu utrpělo lehčí zranění pět zaměstnanců obchodu. Skupiny zlodějů někde proti ochrance v obchodech používají pepřový sprej, často pak vtrhnou do obchodů s páčidly nebo kladivy a rozbíjejí výlohy. Při útěku na ně většinou čekají kumpáni v připravených autech.

Podobné případy nicméně hlásí také stát Illinois, kde například v polovině listopadu vtrhlo asi 14 zločinců do obchodu s luxusním oblečením Louis Vuitton a ukradlo zboží zhruba za 120 tisíc dolarů (2,7 milionu korun).

„Prodejci se vždy potýkali s krádežemi, ale nyní je obava z toho, že narůstají organizované krádeže spojované s gangy,“ řekl analytik společnosti GlobalData Retail Neil Saunders. „Krádeže v obchodech bývaly velmi skryté, neviděli jste to, ale tohle je zcela otevřené,“ dodal.

Podle dalšího experta na krádeže v obchodech Tonyho Shepparda zlodějské skupiny často vyberou v prodejnách veškeré zásoby jednoho konkrétního produktu, v lékárnách například léku na alergii Zyrtec. Následně se přesunou do dalšího obchodu v oblasti a udělají to samé. Zákazníci tak nemají možnost zboží nakoupit nikde ve svém okolí, a proto jdou na internet, kde zloději ukradené zboží nabízejí.

Tento způsob trestné činnosti vznikl do značné míry v důsledku nárůstu on-line nakupování, který se objevil společně s koronavirem a s uzávěrami obchodů.

Pandemie vytvořila větší poptávku

„Pandemie vytvořila vetší poptávku po trhu s kradeným zbožím, na němž může více zločinců obrovsky vydělávat. Je to lukrativní, protože zákazníci jsou všude,“ řekl Sheppard. Dodal, že zloději většinou kradou nejžádanější zboží, od léků přes elektronická zařízení až po džíny. „Jsou to věci, které jsou typicky menší a které mohou prodat za slušnou cenu,“ řekl.

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom již kvůli situaci nařídil dálniční policii, aby posílila hlídky v oblastech s velkým provozem. Navrhl také zvýšit státní rozpočet na příští rok, aby pokryl zvýšenou snahu o potírání podobného typu kriminality.

Nyní pozorovaný nárůst předpověděla už loni na jaře americká asociace pro boj s krádežemi v obchodech. Podobný nárůst kriminality podle ní totiž přišel i po finanční krizi z roku 2008 nebo v návaznosti na teroristické útoky z 11. září 2001.

„Domníváme se, že existenční hrozba, které nyní s covidem-19 čelíme, bude finančně i emocionálně traumatizující, a mohla by vést k ještě většímu nárůstu,“ uvedla asociace už loni v květnu. „Za těžkých časů je pro organizované kriminální týmy jednodušší získat do svých řad obyčejné lidi i zaměstnance,“ dodala.