Smlouva mezi Jordánskem a Izraelem má přinést solární elektrárnu a odsolovací zařízení

Události: Ekonomická dohoda mezi Jordánskem a Izraelem (zdroj: ČT24)

Jordánsko a Izrael uzavřely pod záštitou USA a Spojených arabských emirátů významnou ekonomickou dohodu. V Jordánsku má vyrůst obří solární elektrárna, která bude zásobovat i Izrael. Židovský stát zase postaví u moře odsolovací zařízení, které poskytne pitnou vodu sousednímu království. Informoval o tom zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek.

Sluneční energie je jediná komodita, které je na Blízkém východě dost. Izrael už postavil v poušti na jihu státu futuristickou elektrárnu Negev Energy, které dominuje 240 metrů vysoká solární věž. „Jsou tu speciálně tvarovaná zrcadla, která absorbují sluneční paprsky a soustřeďují je na vrchol oné věže,“ říká ředitel elektrárny David Paz.

Jenže hustě zalidněný Izrael nemá dost místa na podobné solární parky. Řešení se našlo během jednání v Dubaji, kde se sešel korunní princ Spojených arabských emirátů s Izraelci, Jordánci a Američany. „Podepsali jsme i díky americké podpoře významnou dohodu mezi Izraelem a Jordánskem, která poskytuje i řešení klimatické krize,“ mohla později oznámit izraelská ministryně energetiky Karine Elharrarová.

Smlouva s více výhodami

Emiráty podpoří výstavbu gigantické fotovoltaické elektrárny s výkonem 600 megawattů. Bude stát na území Jordánska, ale propojí se s izraelskou sítí. Dohoda má ovšem i další rozměr, upozornil zpravodaj. V tomto případě jde naopak o jednu velmi vzácnou komoditu, o vodu.

Jordánské království trpí jejím nedostatkem. Izrael proto postaví zařízení na odsolování mořské vody a bude ji Jordánsku dodávat. Židovský stát už nyní patří mezi světovou špičku v technologii odsolování. Borek v této souvislosti doplnil, že prakticky všechny země Blízkého východu řeší, jak zajistit ve vyprahlé krajině dostatek vody. 

Dohoda má i politický význam. Izrael, Jordánsko i Emiráty patří do skupiny prozápadních zemí, které se cítí být ohroženy rozpínavostí Íránu. Nyní mají být propojeny nejen společnými vojenskými zájmy, ale i ekonomicky, dodal zpravodaj ČT.