„Být konzervativcem neznamená být členem Putinova fanklubu.“ V Maďarsku začíná volební kampaň

Horizont ČT24: Orbánova politická konkurence v nadcházejících volbách (zdroj: ČT24)

Do dubnových parlamentních voleb je v Maďarsku ještě daleko, přesto premiér Viktor Orbán zahajuje zahřívací kolo kampaně. Na jedné straně zvyšuje platy a důchody, na druhé zostřuje rétoriku proti sexuálním menšinám, migrantům a Evropské unii. Podle pozorovatelů reaguje na první reálnou hrozbu své kontinuální jedenáctileté vlády. Konzervativní ekonom Péter Márki-Zay vyhrál primárky spojenectvím šesti opozičních stran a chystá se premiéra vyzvat na volební souboj.

„Nechceme jenom změnu vlády. Opravdu potřebujeme změnit systém. Pokud si někdo myslí, že je Maďarsko právním státem, pak mohu ujistit, že není,“ řekl Márki-Zay, který není členem žádné z tradičních politických stran a který nikdy nechtěl do velké politiky.

Kritizuje ruské zapojení do stavby jaderné elektrárny Paks. I to, že Orbán umožnil čínským technologickým firmám přístup ke státním zakázkám. Vadí mu vzdalování se NATO i Evropské unii. „Nemůžeme se smířit s tím, že tento korupčník zaprodává naši zemi, zrazuje západní hodnoty a je služebníkem komunistické Číny a Ruska.“

Proti Orbánovi se nevymezuje ostřeji než jiní. Nemá více zkušeností, ani zdaleka tak velký vliv v médiích. Voliči ale oceňují jeho životní příběh. Tento konzervativní ekonom žil v USA a Kanadě, byl ředitelem energetické firmy a je otcem sedmi dětí.

Péter Márki-Zay s jedním ze svých podporovatelů
Zdroj: Marton Monus/Reuters

„Všem do Ameriky bych chtěl na rovinu vzkázat, že podle mne být konzervativcem neznamená být členem Putinova fanklubu. Orbán zradil Evropu, NATO i Spojené státy,“ prohlásil.

Obdivoval Baracka Obamu za to, jak v roce 2008 nashromáždil peníze na kampaň od podporovatelů a obešel velké firmy. Stejně chce postupovat nejen proto, že velké maďarské koncerny jsou dávno v rukou Orbánových spojenců. Kritizuje údajně přebujelou korupci. Ve funkci by zřídil úřad pro vyšetřování korupčních zločinů.

Orbán sází na populistickou protiunijní rétoriku

Na mediální i finanční převahu bude příští rok na jaře naopak spoléhat Viktor Orbán. Už teď rozjel zahřívací kolo kampaně. Oznámil masivní zvyšování platů, mimořádné důchody a nové daňové slevy. Ostřeji než dřív se vymezuje vůči sexuálním menšinám a muslimským migrantům mířícím do Evropy a taktéž stupňuje protiunijní rétoriku.

„Brusel vyhrožuje nám a vyhrožuje i Polákům. Mám pocit déja vu. Je to závan břežněvových časů a doktríny, která znovu prostupuje Evropou,“ vzkázal Orbán Maďarům.

Podle některých průzkumů je Péter Márki-Zay po jedenácti letech prvním Orbánovým vyzyvatelem s reálnou šancí na úspěch. Zarputilý křesťan premiéra už jednou porazil. Povedlo se mu to před dvěma lety v místních volbách v městě Hódmezővásárhely, které je tradiční Orbánovou baštou. Právě ze zdejší radnice příští rok na jaře zaútočí na křeslo předsedy vlády.