Myanmar propustil odsouzeného amerického novináře, brzy odletí do USA

Americký novinář Danny Fenster, kterého myanmarský soud odsoudil k jedenácti rokům vězení a nucených prací, je na svobodě a brzy přes Katar odletí do USA. V prohlášení o tom informoval bývalý americký vyslanec při OSN Bill Richardson. Dodal, že myanmarské úřady Fenstera propustily a předaly během jeho návštěvy v zemi. Po příletu na letiště v katarské metropoli Dauhá Fenster podle agentury Reuters řekl, že se těší domů a že ve vězení nebyl vystaven hladovění ani bití.

Sedmatřicetiletého šéfeditora nezávislého zpravodajského serveru Frontier Myanmar zatkly myanmarské úřady letos v květnu, když se pokusil odjet ze země. Soud jej shledal vinným z několika trestných činů, včetně podněcování ke vzpouře kvůli údajnému šíření nepravdivých či buřičských informací, kontaktu s nezákonnými organizacemi a porušování vízových nařízení.

„Tohle je den, v jaký doufáte, když děláte tuhle práci,“ komentoval Fensterovo propuštění Richardson, kterého cituje agentura AP. „Jsme nesmírně vděční, že se Danny konečně bude moci vrátit ke svým milovaným, kteří za něj celou tu dobu bojovali navzdory ohromným překážkám.“

Fensterův trest byl nejtvrdší mezi sedmi novináři, o nichž je zatím známo, že stanuli před soudem poté, co moc v zemi převzala armáda v únoru tohoto roku, když pučem svrhla demokraticky zvolenou vládu vedenou nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. 

Při následném potlačování protestů zemřelo přes 1200 civilistů a další tisíce lidí včetně desítek novinářů skončily za mřížemi, udává myanmarská Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP). Vojenská junta umlčela prakticky všechna kritická média v zemi.