Su Ťij u soudu odmítla obvinění. Obžalována je z veřejného podněcování proti juntě

Vězněná vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij v soudním líčení odmítla obžalobu z veřejného podněcování proti vojenské vládě v Myanmaru. Podle prokurátorů se toho dopustila tím, že požádala mezinárodní organizace, aby s juntou nespolupracovaly. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na portál Myanmar Now. Státní média o procesech se Su Ťij neinformují. Příkaz nehovořit s novináři dostal i političčin obhájce.

Reuters uvádí, že Su Ťij vypovídala před soudem v úterý poprvé, ačkoli se soudních jednání zúčastnila už mnohokrát. Sesazená vůdkyně Myanmaru a držitelka Nobelovy ceny za mír,  kterou junta drží od únorového puče v domácím vězení, čelí obvinění z korupce a porušení zákonů v šesti případech.

Za údajné porušení státního tajemství jí hrozí čtrnáct let vězení, v korupční kauze může být potrestána až patnácti lety odnětí svobody.

Před soudem Su Ťij hájí právník Kchin Maun Zo, který začátkem měsíce způsobil velký rozruch, když veřejně citoval z výpovědi svrženého prezidenta Win Myina. Myin je souzen v kauze dopisů mezinárodním organizacím společně se Su Ťij.

Exprezident asijského státu u soudu poprvé popsal okolnosti, které předcházely vojenskému převratu, a řekl, že ho armáda před pučem nutila, aby odstoupil. Zpochybnil tím tvrzení generálů, že nespáchali převrat, ale moc jim zákonně předala hlava státu.

Od únorového převratu bylo v Myanmaru zabito přes tisíc lidí

Armáda zahájila převrat v převážně budhistické zemi prvního února letošního roku. Zdůvodnila ho údajnými podvody ve volbách na podzim roku 2020, v nichž s převahou zvítězila Národní liga pro demokracii vedená Su Ťij.

Proti puči vyšly do ulic měst demonstrovat davy lidí. Pokojné protesty trvaly několik týdnů, bezpečnostní složky je ale krvavě potlačily. Poté začaly ve městech i na venkově vznikat menší ozbrojená povstání.

Podle myanmarské Asociace na pomoc politickým vězňům bylo od února v zemi zabito přes tisíc lidí.

Svržením vlády vojenská junta ukončila deset let trvající období demokracie. Kromě Su Ťij jsou vězněni i další představitelé předchozí vlády a političtí oponenti.