Pandemie ve světě: Slovensko zmírní omezení pro očkované, Petrohrad zavádí povinnou vakcinaci pro lidi nad šedesát

Slovensko v době rychlého šíření covidu-19 zmírní omezení pro lidi, kteří jsou očkovaní nebo onemocnění prodělali. Tyto skupiny nově budou moci v nejpostiženějších okresech využívat služeb ubytovacích zařízení či restaurací. V ruském Petrohradě se zavádí povinné očkování pro občany starší šedesáti let a osoby s chronickými onemocněními. Braniborsko zpřísní restrikce pro neočkované. Francouzští senioři budou od prosince potřebovat potvrzení o třetí dávce.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Slovensko se v EU řadí k zemím s nejnižším podílem očkovaných obyvatel. V nejvyšším stupni epidemického rizika je od začátku tohoto týdne téměř polovina slovenských okresů, a to včetně regionů Vysokých a Nízkých Tater.

V praxi to znamená, že například hotely nesmějí ubytovávat turisty a restaurace zase mohou pouze rozvážet jídlo a nápoje nebo je vydávat přes okénko. Uvolnění těchto omezení pro očkované požadovali zástupci cestovního ruchu.

Na zmírnění opatření pro naočkované se podle premiéra Eduarda Hegera dohodli zástupci vládní koalice. Podle něj pandemická situace vyžaduje odměnu za zodpovědnost. Heger také uvedl, že vláda na svém nejbližším jednání projedná i zpřísnění kontrol dodržování epidemických opatření.

Například hygienici a policie by na místě nově mohli nařídit uzavření podniku. Zaměstnavatelé podle návrhu zase budou moci od pracovníků nově vyžadovat potvrzení o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativní test, jak to navrhlo konzilium odborníků. Naopak jeho další doporučení, a to povinné očkování vybraných skupin obyvatel, vláda podle Hegera zatím nezavede.

Tempo šíření koronavirové infekce na pětimilionovém Slovensku zrychluje od září, minulý týden pak země na základě laboratorních vyšetření zaznamenala rekordní přírůstek nových případů nákazy.

Petrohrad nařídil povinné očkování pro lidi přes šedesát

Ruský Petrohrad zavádí povinné očkování pro občany starší šedesáti let a osoby s chronickými onemocněními, uvedla místní vedoucí organizace pro ochranu práv spotřebitelů Natalia Bašketová. Petrohrad je společně s Moskvou nejvíce zasaženou oblastí v celém Rusku. Města hlasí nejvyšší denní počty úmrtí, stejně jako nejvyšší denní přírůstky nakažených.

Situace v největší zemi světa je nadále kritická, za uplynulý den zaznamenala 1211 úmrtí, což je dosud nejvyšší počet od začátku pandemie. Přibylo také 39 160 nových případů nákazy koronavirem, uvedly tiskové agentury s odvoláním na vládní krizový štáb.

Rekordní počet úmrtí za jediný den zaznamenala země pouhý den po více než týdnu pracovního volna, které mělo za cíl situaci zmírnit. 

Braniborsko zpřísní restrikce pro neočkované

Německá spolková země Braniborsko se rozhodla zpřísnit protiepidemická opatření pro ty, kdo se nenechali očkovat. Tamní vláda se shodla, že vstup do klubů, na diskotéky a na festivaly budou mít jen lidé, kteří mají doklad o vakcinaci nebo o prodělání nemoci, negativní test už stačit nebude.

Stejnou cestou se vydalo Sasko, kde neočkovaní od začátku tohoto týdne nesmějí ani do vnitřních prostor restaurací nebo do kina. Lidi bez vakcinace vyloučilo z volnočasových aktivit také Bavorsko, které ale po kritice zmírnilo opatření pro neočkovanou mládež. 

Podle agentury DPA nové restrikce začnou platit, až je vláda ve čtvrtek formálně schválí. Rozhodovat se bude i o tom, zda neočkovaní po vzoru Saska nebudou smět ani do hotelů nebo restaurací. Zvažuje se i zavedení roušek na základních školách, na tomto opatření ale zatím nepanuje ve vládě shoda.

V Německu za posledních sedm dní zaznamenali v průměru 213,7 lidí nakažených koronavirem na sto tisíc obyvatel, což je nejvyšší údaj od začátku šíření nového koronaviru.

Francouzští senioři budou od prosince potřebovat potvrzení o třetí dávce

Třetí posilující dávka vakcíny bude ve Francii předpokladem pro udržení platnosti covidových pasů, u lidí starších 65 let bude vyžadována už od 15. prosince. Od začátku prosince budou třetí dávky k dispozici i lidem nad 50 let. V televizním projevu to v úterý oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Třetí dávky vakcíny jsou nyní ve Francii k dispozici jen lidem starším 65 let a rizikovým skupinám. Od poloviny prosince se budou tito lidé muset prokazovat posilující dávkou vakcíny proti covidu-19 ve svém zdravotnickém certifikátu. Jeho platnost je podmínkou pro návštěvu restaurací či barů nebo pro vstup do posiloven, účast na konferencích a podobně. Potvrzení o vakcinaci, o prodělání covidu nebo o negativním testu je vyžadováno také při nástupu do dálkových vlaků nebo letadel.

Macron vyzval občany, kteří se ještě nenechali očkovat, aby tak učinili. „Nechte se očkovat, abyste se chránili. Nechte se očkovat, abyste mohli žít normálně,“ řekl prezident v projevu. Šéf Elysejského paláce upozornil, že Evropa se potýká s pátou vlnou infekce a že ve Francii nastal alarmující nárůst počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19 a nových případů.

Pandemie posílila antisemitismus, uvedla agentura EU

Pandemie opět rozdmýchala antisemitskou rétoriku a dala vzniknout novým mýtům a konspiračním teoriím obviňujícím Židy ze současné zdravotní krize. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Agentura EU pro základní práva (FRA).

„Antisemitismus, zejména na internetu, během pandemie vzrostl,“ píše v dokumentu FRA, která sídlí ve Vídni. Ve zprávě se opírá o oficiální statistiky a důkazy shromážděné občanskými organizacemi jednotlivých unijních zemí.

Podle FRA nedostatky v datech stále zakrývají realitu, protože jen málo unijních zemí umí účinně identifikovat antisemitské projevy. Některé, jako Maďarsko a Portugalsko, nemají žádné oficiální údaje. V mnoha zemích „zůstává převážná většina incidentů nenahlášená, ať už policii, nebo jiné instituci,“ uvádí dokument.