Předseda Práva a spravedlnosti Kaczyński se dle médií chystá odejít z vlády

Vlivný předseda polské konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński se chystá na začátku roku 2022 rezignovat na svůj post ve vládě, informovala tisková agentura PAP s odkazem na své vlastní zdroje.

Kaczyński zastává od podzimu minulého roku pozici vicepremiéra pro otázky národní bezpečnosti a také funkci předsedy bezpečnostního výboru. Svůj záměr odejít z vlády oznámil na středečním zasedání poslaneckého klubu PiS. Důvodem mají být jeho potíže skloubit povinnosti vicepremiéra s funkcí předsedy vládní strany, jíž by se chtěl věnovat více.

Média podle webu deníku Rzeczpospolita spekulují o brzkých změnách v polské vládě již několik týdnů. Podle neoficiálních zpráv má z kabinetu odejít také například šéf kanceláře premiéra Mateusze Morawieckého Michal Dworczyk.

PiS si stále drží pozici nejoblíbenější strany

Podle polských médií má dvaasedmdesátiletý Kaczyński značný vliv na politiku Morawieckého vlády a někdy bývá označován za klíčového polského politika současnosti.

Jeho národně-konzervativní PiS si udržuje v průzkumech veřejného mínění náskok částečně díky štědrým sociálním programům, napsala agentura Reuters, její kritici ji však viní, že prohlubuje napětí mezi Polskem a Evropskou unií kvůli sporům o vládu práva, sexuální menšiny a svobodu tisku.