Všechny dary jsou prověřené, řekl Johnson ke zjištění, že jeho sponzor je na seznamu Pandora Papers

Události: Kauza Pandora Papers ukázala i na světové lídry (zdroj: ČT24)

Významný sponzor britské Konzervativní strany, který financoval i předvolební kampaň premiéra Borise Johnsona, se podle stanice BBC objevuje v Pandora Papers o podezřelých finančních transakcích stovek politiků a osobností. Korporátní právník Mohamed Amersi věnoval straně od roku 2018 téměř 525 tisíc liber (15,5 milionu korun). Podle premiéra Johnsona jsou ale všechny dary Konzervativní straně prověřené.

Podle zveřejněných dokumentů se Amersi podílel na několika kontroverzních smlouvách švédské telekomunikační společnosti Telia. Podle zjištění BBC Panorama byl v roce 2010 zapojen do platby 220 milionů dolarů offshorové společnosti, kterou tajně vlastnila dcera tehdejšího uzbeckého prezidenta Islama Karimova. Americké úřady platbu popsaly jako „220milionový úplatek“. Firma Telia později dostala ve Spojených státech pokutu 965 milionů dolarů.

Amersi jakékoliv provinění odmítá. Jeho právníci v reakci uvedli, že obvinění z „vědomého“ napomáhání korupci jsou lživá. Podle právníků citovaných listem The Guardian Amersi na projektu pracoval pouze šest týdnů, spoléhal na náležitý přístup svých předchůdců a „neměl žádný důvod“ se domnívat, že by mohlo jít o úplatek.

Britská média začala zkoumat sponzorské dary Konzervativní strany, která právě v těchto dnech zasedá v Manchesteru. „O celé záležitosti jsem se dozvěděl dnes. Vše, co k tomu mohu říct, je, že všechny dary jsou běžným způsobem prověřeny v souladu s pravidly stanovenými za labouristické vlády. Kontrolujeme je celou dobu,“ uvedl britský premiér Johnson během návštěvy Manchesteru.

Jordánský král Abdalláh II.
Zdroj: Reuters/Alex Brandon

Král nakupoval za své, uvedl jordánský dvůr

Na seznamu Pandora Papers figuruje také jordánský panovník Abdalláh II. V dokumentech se uvádí, že za minulých deset let tajně nakoupil s využitím offshorových transakcí luxusní rezidence za 106 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

Jordánský královský dvůr má informace o králově majetku nabytém za podezřelých okolností za pomluvu a vyhradil si právo na právní kroky proti jejím šiřitelům. Palác také oznámil, že veškerý majetek panovnické rodiny prochází auditem. To, že má král nemovitosti v USA a Británii, prý není tajemství. „Není to nic neobvyklého ani nepatřičného,“ stojí v reakci.

Královský palác uvedl, že některé z nemovitostí byly využity při oficiálních návštěvách, jiné při soukromých. Pořízeny byly z králových soukromých peněz, nikoli ze státních. „Za všechny tyto nemovitosti osobně zaplatila jeho výsost. Nic nebylo hrazeno ze státního rozpočtu ani za to neplatilo ministerstvo financí,“ stojí v prohlášení.

„Většina Jordánců, kteří z ekonomického hlediska trpí, nebo jsou nezaměstnaní, se o tom zatím nedozvěděla. Až se tak stane, reakce bude velmi negativní,“ míní analytik Labib Kamhawi.

V Kremlu žádná skrytá bohatství nenašli

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova jsou materiály kauzy Pandora Papers zatím jen souborem nepodložených tvrzení a překrucování. „Zatím se mluví o jakýchsi takových tvrzeních, u nichž není jasné, na čem jsou založené. A to samozřejmě není důvod k jakýmkoli kontrolám. Nejprve by přece jen měla předcházet nějaká seriózní publikace,“ prohlásil mluvčí prezidenta Vladimira Putina na dotaz, zda na základě zveřejněných materiálů začne v Rusku prověřování.

Podle Peskova archivy obsahují mnoho údajů, které vyvolávají otazníky, proto „není jasné, jak lze těmto informacím důvěřovat“.

„Pokud budou nějaké seriózní publikace, které budou něčím podložené, které budou na něco konkrétního odkazovat, pak se s nimi se zájmem seznámíme. Ale zatím žádný důvod nevidíme,“ poznamenal. „Abych byl upřímný, žádná skrytá bohatství nejbližšího Putinova okolí jsme neviděli,“ ujistil Peskov.

V dokumentech Pandora Papers jsou údajně ruští občané hojně zastoupeni. Podle investigativního serveru Važnyje istorii v nich figuruje na 4500 Rusů. Jsou mezi nimi i členové ruské elity – úředníci, podnikatelé a jejich příbuzní, píše ruská služba BBC, podle níž ruské zákony samy o sobě využívání offshorových společností nezakazují, ale ty jsou podle BBC často využívány k nezákonným účelům – například k zatajování příjmů a majetku nebo k praní špinavých peněz. Prezident Vladimir Putin podle BBC už v minulosti ruské podniky žádal, aby své peníze z offshorů stáhly.

Mezi lidmi, o kterých se dokumenty Pandora Papers zmiňují, jsou osoby z Putinovy blízkosti včetně prezidentova přítele z dětství Pjotra Kolbina. Toho kritikové označovali za „peněženku“ pro Putinovo bohatství, napsal list The Guardian. Dalším je například Sergej Čemezov, šéf státního zbrojařského konglomerátu Rostech (v zahraničí známý jako Rostec).

Mezi Rusy v kauze Pandora Papers figuruje rovněž Světlana Krivonogichová, a to skrze byt v Monaku zakoupený přes offshorovou společnost v roce 2003 za 3,6 milionu dolarů (v dnešní době přes 78 milionů korun). Investigativní server Projekt Krivonogichovou už dříve označil za blízkou Putinovu známou a poznamenal, že její dcera se podobá prezidentovi.