Vzdušný prostor Tchaj-wanu narušily další desítky čínských letadel včetně bombardérů

Tchajwanské letectvo poslalo svá letadla do vzduchu kvůli 52 čínským strojům, jež opět narušily tchajwanský vzdušný prostor. Za minulé čtyři dny tak vniklo do tchajwanského prostoru téměř 150 čínských letounů. Tchajwanské ministerstvo obrany, které citovala agentura Reuters, oznámilo, že pondělní skupina byla největší.

Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území a Tchaj-wan si už rok stěžuje na opakované narušování svého vzdušného prostoru čínskými letadly. Nejčastější incidenty jsou z oblasti Prataských ostrovů, kde má Tchaj-wan leteckou základnu a které leží zhruba 400 kilometrů jihozápadně od tchajwanské pevniny.

Od pátku, kdy Čína slavila státní svátek, průletů značně přibylo. V pátek Peking vyslal dvě skupiny svých letadel, v sobotu 39. V pondělí nad Tchaj-wan zamířilo 34 stíhacích strojů a také bombardéry H-6 schopné nést jaderné bomby.

USA by měly přestat podporovat separatisty, reaguje Peking na americkou kritiku

USA už v neděli vyzvaly Čínu, aby zastavila „provokativní“ vojenské aktivity poblíž Tchaj-wanu. V pondělí Pentagon v reakci na čínské narušení tchajwanského prostoru sdělil, že stále intenzivnější čínské vojenské aktivity v okolí Tchaj-wanu ohrožují stabilitu regionu. „Náš závazek vůči Tchaj-wanu je pevný,“ citovala agentura Reuters prohlášení ministerstva obrany.

Čínské ministerstvo zahraničí v reakci na oznámení USA uvedlo, že Washington by měl přestat s podporou separatistických sil, které se snaží o nezávislost Tchaj-wanu. Ministerstvo také varovalo, že Peking přijme veškerá nutná opatření, aby potlačil jakákoli spiknutí usilující o nezávislost ostrova.

Tchaj-wan čínské akce považuje za testování svého letectva. Bezpečnostní zdroj citovaný agenturou Reuters se domnívá, že Číňané mohou testovat útoky na americké letadlové lodě. V Jihočínském moři je od konce září letadlová loď Ronald Reagan. Japonské ministerstvo obrany oznámilo, že se toto plavidlo spolu s letadlovou lodí Carl Vinson zúčastnilo mezinárodních manévrů ve vodách poblíž Okinawy, kde mají USA velkou základnu.

Čína považuje ostrov Tchaj-wan za svou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jediné strany.