Maďaři vybírají opozičního lídra, který se na jaře postaví Orbánovi

Události: Maďarské opoziční primárky (zdroj: ČT24)

Nevládní strany v Maďarsku vytvořily společný blok ve snaze porazit Fidesz dlouholetého premiéra Viktora Orbána. Prostřednictvím opozičních primárek, jejichž první kolo právě skončilo, vybírají kandidáty i lídra, který bude o post předsedy vlády usilovat. Samotné volby proběhnou na jaře.

Maďarská opozice pochopila, že bez sjednocení nemá šanci. Voličů se v primárkách nyní ptá, koho do boje proti Orbánovi poslat. „Díky primárkám získají kandidáti legitimitu. Ta bude na jaře v boji proti Fideszu výhodou,“ věří Nóra Schultzová, aktivistka spolupracující na kampani opozice.

Hlasovalo se na internetu nebo osobně na stanovištích po celé zemi. Celkem se zapojilo přes 630 tisíc lidí. „Chci změnu, tato vláda není vládou,“ vysvětluje jeden z voličů v primárkách. „Nelíbí se mi ústavní většina (Fideszu – pozn. red.). Myslím si, že bychom měli mít pestřejší politické zastoupení,“ dodává další z účastnic hlasování.

V bloku proti Fideszu je šest poměrně nesourodých stran. Od socialistů, přes liberály, zelené až po Jobbik, který se snaží distancovat od své krajně pravicové minulosti.

Oba tábory jsou podle průzkumů vyrovnané. Vypadá to na nejtěsnější volby za poslední dekádu. „Fidesz bude určitě nastolovat témata, kterými se bude snažit opoziční strany rozdělit. Viděli jsme to v létě, když přišel s takzvaným zákonem proti pedofilii,“ poukazuje politický analytik z Policy Solutions Gábor Győri.

Volby do maďarského parlamentu
Zdroj: ČT24

Maďarský parlament má 199 poslanců: 106 křesel se obsazuje většinovým systémem, kdy lidé hlasují pro vybraného kandidáta ve svém obvodu. Zároveň odevzdávají i druhý lístek – pro stranu nebo koalici. Pokud chce opozice uspět, musí v každém obvodu postavit jednoho člověka proti kandidátovi Fideszu a dát dohromady ještě celostátní kandidátku. Její lídr bude vyzyvatelem Viktora Orbána.

Šanci má primátor Budapešti Gergely Karácsony, levicová europoslankyně Klára Dobrevová nebo šéf Jobbiku Péter Jakab.