V Rusku skončily volby do Státní dumy. Vede Jednotné Rusko, sečtena je pětina hlasů

V Rusku skončily volby do Státní dumy. Trvaly tři dny. Ruská vládní strana Jednotné Rusko má po sečtení pětiny odevzdaných hlasů téměř 43 procent a jednoznačně vede ve volbách do Státní dumy. Do ruského parlamentu se dostanou ještě čtyři další strany, které překročily potřebný pětiprocentní práh.

Poté, co režim zakázal kandidovat lidem z hnutí uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného, se vítězství Jednotného Ruska očekávalo. V parlamentu budou také komunisté, kteří si od minulých voleb v roce 2016 zřejmě dost polepšili a nyní jsou průběžně na druhém místě.

Za nimi je zatím Liberálnědemokratická strana Ruska (LDPR) Vladimira Žirinovského, dále strana Spravedlivé Rusko, což je Kremlem povolená opozice, a rovněž nově založená strana Noví lidé.

Minulé výsledky

Jednotné Rusko získalo ve volbách v roce 2016 přes 54 procent hlasů. Tehdy volilo skoro 48 procenta voličů, v neděli v 17:00 SELČ byla podle ruské ústřední volební komise účast 45procentní.

Firmy Google, Apple a Telegram blokovaly aplikaci „chytré hlasování“, která měla pomoci uspět kandidátům jiných uskupení. Google a YouTube nově zablokovaly i další materiály k „chytrému hlasování“, uvádějí nestátní média. Ta také společně s nezávislými pozorovateli poukazují na podezření z volebních podvodů.

Neděle byla v Rusku považována za hlavní den voleb. Za pátek a sobotu podle úřadů odhlasovala necelá třetina z přibližně 110 milionů oprávněných voličů, ale tento údaj nezahrnuje voliče hlasující přes internet, jak učinil například již v pátek šéf Kremlu Vladimir Putin.

Nejnižší účast byla dosud v Petrohradu, kam k urnám přišlo podle oficiálních míst jen sotva patnáct procent voličů, naopak v některých autonomních republikách na Sibiři a na Kavkaze již překročila padesát procent, uvádějí úřady.

Pozorovatelé: Kupčení s hlasy i „vbrosy“

Voleb se poprvé od 90. let neúčastnili mezinárodní pozorovatelé z OBSE, která se tak rozhodla poté, co Moskva omezila počet jejích zástupců, přičemž krok zdůvodnila pandemií.

Nezávislí pozorovatelé z ruské organizace Golos zaznamenali k nedělnímu dopoledni SELČ více než tři a půl tisíce případů porušení pravidel včetně nakupování hlasů, vícečetného hlasování či takzvaných „vbrosů“, tedy vhazování většího množství lístků do uren najednou.

Ústřední volební komise zneplatnila přes šest tisíc lístků. Podle některých videí, která se objevila na sociálních sítích a jejichž autenticitu nelze vždy ověřit, se však na některých podvodech podíleli i členové volebních komisí. Objevila se i podezření na nátlak na státní zaměstnance a vojáky.

Obavy z případných podvodů vzbuzdila mimo jiné i skutečnost, že volby jsou třídenní, což podle kritiků umožňuje falzifikace během noci. Volební komise sice tvrdila, že v místnostech bude „plný kamerový dohled“ a lístky budou v zabezpečených kontejnerech. Jak ale napsal web stanice Deutsche Welle, pozorovatelé odhalili, že některé tyto kontejnery měly kromě hlavních dveří, které zůstávají přes noc zavřeny, i další, „tajné“ dveře, které případnou manipulaci s obsahem i tak umožnily.

Pozorovatelé z řad nevládních organizací hlásili množství dalších nesrovnalostí, úřady ale tyto stížnosti zpravidla odmítají či bagatelizují.

Eliminace opozice

Jednotné Rusko, podporující Putina, čelí propadu obliby, ale stále zůstává populárnější než ostatní hlavní strany zastoupené v Dumě –⁠ komunisté, nacionalisté z Liberálně demokratické strany Ruska a Spravedlivé Rusko. Všechny tyto formálně opoziční strany ale v praxi často podporují Kreml.

Nejvýraznější postavy opozice režim z voleb vyřadil. Tým vězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného proto vytvořil aplikaci „chytré hlasování“, která měla radit voličům, který ze soupeřů kandidátů Jednotného Ruska má největší šanci uspět a tedy koho mají podpořit, aby způsobili vládnoucí straně potíže.

Ruské úřady aplikaci zakázaly a během voleb ji zablokovaly i firmy Apple, Google a Telegram. Příslušnou webovou stránku úřady zablokovaly už dříve. Navalného tým proto zveřejnil video a dva dokumenty v aplikaci Google Docs s doporučeními, které kandidáty na základě „chytrého hlasování“ volit.

Podle webu Meduza ale tým později oznámil, že ho Google vyzval, aby dokumenty z Google Docs odstranil, jinak hrozí jejich zablokování. Podle televizní stanice Dožď už Google soubory zablokoval, stejně podle ní učinila platforma YouTube v případě výše zmíněného videa.

Čeká se znovu ústavní většina pro Jednotné Rusko

Jednotné Rusko v současnosti disponuje téměř třemi čtvrtinami mandátů v Dumě, která čítá celkem 450 poslanců. Má tedy ústavní většinu a předpokládá se, že si ji režim znovu zajistí i nyní. 

Tato převaha umožnila Kremlu, aby loni prosadil změny v ústavě, dovolující Putinovi ucházet se po ukončení nynějšího mandátu v roce 2024 o dvě další šestiletá období v nejvyšším úřadu. U moci by tak mohl zůstat až do roku 2036. 

Volby skončily v neděli večer ve 20:00 SELČ, kdy se uzavřely volební místnosti v nejzápadnější enklávě Ruska, Kaliningradské oblasti. Souběžně s parlamentními volbami se konaly i další hlasování –⁠ například v devíti z 85 ruských regionů volily gubernátory a v 39 oblastní sněmy.