Bývalý rakouský vicekancléř Strache dostal nepravomocně podmíněný trest za přijetí úplatku

Vídeňský soud uložil bývalému rakouskému vicekancléři a předsedovi Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinzi-Christianovi Strachemu podmíněný trest patnáct měsíců odnětí svobody. Stracheho shledal soud vinným z přijetí úplatku. Rozsudek není pravomocný, bývalý politik se může odvolat.

Podle obžaloby Strache vyvíjel tlak na své stranické kolegy, aby umožnili schválením příslušného zákona jedné vídeňské soukromé klinice čerpat prostředky z veřejného zdravotního pojištění. Šéf kliniky Walter Grubmüller, který byl rovněž obžalovaný, podle státních zástupců výměnou za to poslal FPÖ v letech 2016 a 2017 dva dary ve výši dvou a deseti tisíc eur.

Soud uložil Grubmüllerovi podmíněný trest odnětí svobody v délce dvanácti měsíců. Oba muži obvinění odmítají. Proti rozsudku se mohou odvolat.

Úřady začaly prověřovat Stracheho počínání ve veřejných funkcích, když média v roce 2019 zveřejnila dva roky starou videonahrávku, na níž Strache při pobytu na španělském ostrově Ibiza otevřeně hovoří o korupčním jednání. Zmiňuje se například o nelegálním financování strany a nabízí údajné příbuzné jednoho z ruských oligarchů zajištění státních zakázek výměnou za protislužby.