Rusko začalo osévat mraky. Věří, že tím uhasí ničivé sibiřské požáry

Horizont ČT24: Požáry na Sibiři (zdroj: ČT24)

V Jakutsku na východní Sibiři se ruským hasičům nedaří dostat pod kontrolu více než 160 lesních požárů. Úřady se proto na některých místech rozhodly uměle vyvolat déšť. Takzvané osévání mraků je běžné ve více než třetině zemí světa, dosud ale sloužilo spíš zemědělcům než hasičům. Požáry v Rusku letos zasáhly území o rozloze poloviny Česka.

S ohněm v Jakutsku zápasí už měsíce tisícovky hasičů. Některé shazují do špatně dosažitelných míst dokonce na padácích, ani s podporou hasicích letadel a vrtulníků se jim ale nedaří dostat požáry pod kontrolu. Práci komplikuje silný vítr a sucho.

Úřady nyní doufají, že jim pomůže neortodoxní metoda uměle vyvolaného deště. Piloti tak nyní ve výškách nad 4200 metrů mračna ostřelují krystalky jodidu stříbrného, které vyvolávají kondenzaci vodní páry. Vzniklá voda potom padá na zem jako srážky.

„Když najdeme dostatek mraků nad lesním požárem, letadlo okamžitě startuje. Tato metoda zjednodušuje práci hasičům, kteří se v odlehlých oblastech snaží oheň izolovat a uhasit,“ vysvětluje úředník Alexandr Agafonov. „Letíme nad mraky nebo v jejich blízkosti a střílíme patrony. Kam se látka dostane, kam ji vítr zanese, to už je na přírodě,“ dodává ruský pilot Dmitrij Jefinov.

Vážnost situace uznal i Putin

Od začátku roku už oheň v největší ruské republice zasáhl více než sedm milionů hektarů porostů – území o velikosti takřka poloviny Česka. V celém Rusku by pak letošní požáry měly být nejhorší v historii.

Že je situace vážná přiznal i prezident Vladimir Putin. „Rozsah a charakter přírodních katastrof v některých oblastech je absolutně bezprecedentní,“ řekl prezident. Šéf Kremlu v minulosti zpochybňoval, že by člověk mohl za změny klimatu a tvrdil, že pro Rusko budou spíš přínosem. Teď slíbil, že se vláda bude klimatickými opatřeními vážně zabývat.