Čeští archeologové jsou zpátky v Izraeli. Pomáhají odkrývat chrám z dob Starého zákona

Horizont ČT24: Čeští archeologové v Izraeli (zdroj: ČT24)

Čeští archeologové se vrátili na pahorek Tel Moca v Izraeli. Nenápadné místo pod dálniční estakádou je unikátní ukázkou nejstaršího náboženského stavitelství. Češi tam pomáhají odkrývat chrám z dob Starého zákona, který nepřímo ukazuje, jak vypadal nejstarší židovský chrám v nedalekém Jeruzalémě.

Při výstavbě dálnice u Jeruzaléma našli archeologové před deseti lety osídlení z biblických časů. Od té doby se tady pracuje a v lokalitě stále dochází k novým objevům; našly se kultovní předměty s podobou lidí a zvířat.

Na vykopávkách se podílí i český tým. „Nositelem licence je Telavivská univerzita. Pak jsme tady my z Karlovy univerzity,  potom jsou tady Němci z Univezity Osnabrück,“ vysvětlil vedoucí českého týmu archeologů Filip Čapek.   

I v Česku archeologové bojují s počasím. Zde v Izraeli je protivníkem spíš prach než bláto.  S prací se musí začít brzy ráno než teploty stoupnou vysoko nad třicet stupňů. „Pracujeme osm hodin. Od pěti nebo půl šesté do jedné,“ dodal Čapek. 

Chrám z 10. století

Centrem celé lokality je starověký chrám z 10. století před naším letopočtem. Právě objev této svatyně vyvolal před lety velkou pozornost. Leží totiž jen pár kilometrů od jeruzalémského chrámu. „Chrám v Jeruzalémě bývá občas považován za ten jediný a hlavní. Ale tak to nebylo. Z Bible a teď i díky vykopávkám víme, že tady také byl chrám,“ uvedla izraelská archeoložka Šua Kisilevitzová.  

Prašný svah pod dálničním mostem se stal jedním z nejvýznamnějších míst biblické archeologie v Izraeli. „Když za králů Davida a Šalamouna vyrůstal chrám v Jeruzalémě, tak ve stejnou dobu kdosi na tomto místě postavil svatyni, která měla stejný tvar, stejnou orientaci, stejné dispozice a stejnou velikost,“ popsal izraelský archeolog Oded Lipschits. 

Nedaleko vykopávek se staví další dálnice a za dva roky zde budou řidiči využívat nové tunely. A i tady archeologové našli starověké památky. Kopce v okolí Jeruzaléma tak skrývají ještě mnoho tajemství.