Muž spojovaný se zapálením katedrály v Nantes se udal kvůli vraždě kněze

Ve vesnici Saint-Laurent-sur-Sèvre poblíž francouzského Nantes byl nalezen zavražděný kněz. Podezřelý se sám přihlásil na policii. U zavražděného údajně dočasně bydlel. Podle informací médií jde o stejného muže, který loni zapálil katedrálu v Nantes a čeká ho v této kauze soud. Požár tehdy založil Rwanďan, který zde pracoval jako dobrovolník. Policie nicméně souvislost nepotvrdila.

Vražda kněze není vyšetřována jako teroristický útok. Obětí je šedesátiletý Olivier Maire, představitel misionářského řádu v Saint-Laurent-sur-Sèvre. „Jsem hluboce šokován otřesnou vraždou kněze, jenž se o svého vraha dokonce staral,“ uvedl senátor regionu Vendee Bruno Retailleau.

Muž, který se dopoledne přišel ohledně vraždy udat, byl podle zdroje blízkého vyšetřování zapojen do loňského žhářského útoku na katedrálu v Nantes. Čtyřicátník původem ze Rwandy pracoval jako dobrovolný kostelník a strávil několik měsíců ve vězení.

Letos v červnu byl propuštěn na svobodu, než bude zahájen soudní proces kvůli žhářství. Při požáru katedrály v Nantes byly vážně poškozeny varhany, vitráže i malby.

V roce 2019 rozhodly francouzské imigrační úřady o vyhoštění Rwanďana, muž však v zemi zůstal.

Vražda kněze podle agentury Reuters ještě zvýší tlak na prezidenta Emmanuela Macrona a jeho bezpečnostní a imigrační politiku, kterou tvrdě kritizuje krajní pravice.

„Takže ve Francii může být ilegální přistěhovalec, zapálit katedrálu v Nantes, nebýt vyhoštěn a znovu se provinit vraždou kněze. Co se děje v naší zemi, nemá obdoby: naprosté selhání státu,“ uvedla představitelka krajní pravice Marine Le Penová, která má v plánu příští rok Macrona opět vyzvat v prezidentských volbách.