Biden vzdal hold policistům bránícím Kapitol před rozzuřenými stoupenci Trumpa

Prezident Spojených států Joe Biden ve čtvrtek vzdal hold policistům, kteří letos 6. ledna bránili americký Kapitol před rozzuřeným davem příznivců exprezidenta Donalda Trumpa. Podepsal legislativní dokument, na jehož základě jim byla udělena Zlatá medaile Kongresu, informovala agentura Reuters.

Příslušný návrh pro udělení medaile tento týden schválil Senát. Je poctou washingtonským policistům a strážcům pořádku působícím v Kapitolu, kteří bojovali se stoupenci republikána Trumpa. Ti vtrhli do sídla Kongresu a dočasně přerušili ústavní proces potvrzení výsledku prezidentských voleb, v nichž zvítězil demokrat Joe Biden.

„Útok na naše hodnoty a výsledek hlasování národ šokoval a zarmoutil, ale demokracie přežila. Pravda porazila lži. Zvítězili jsme,“ řekl ve čtvrtek Biden při slavnostním podpisu dokumentu v Růžové zahradě. Zúčastnila se ho i viceprezidentka Kamala Harrisová, několik policistů a zákonodárců. Exempláře Zlatých medailí Kongresu poputují do centrály washingtonské policie, na velení policie na Kapitolu a na další dvě místa.

Během násilností 6. ledna zemřeli čtyři lidé. Následující den zemřel policista, na kterého zaútočili protestující. Další čtyři policisté od té doby spáchali sebevraždu a více než stovka strážců pořádku utrpěla zranění.

Biden ve čtvrtek mluvil i o snahách některých republikánů bagatelizovat nebo popírat násilnosti, jichž se Trumpovi příznivci dopouštěli. „Tragédie toho dne si zaslouží především pravdu. Nemůžeme dopustit, aby dějiny byly přepisovány. Nemůžeme dopustit, aby hrdinství těchto policistů bylo zapomenuto,“ uvedl Biden.

Zlatá medaile Kongresu je spolu s Prezidentskou medailí svobody nejvyšším civilním vyznamenáním v USA. Dostat ji mohou jednotlivci i instituce za mimořádní zásluhy a úspěchy v oblasti bezpečnosti, rozvoje a propagace USA.

V minulosti ji dostali například generál Douglas Mac Arthur, britský premiér Winston Churchill, bojovnice proti rasové segregaci Rosa Parksová, papež Jan Pavel II. nebo lidé, kteří zahynuli při teroristických útocích na New York a Washington 11. září 2001.