Tchaj-wan vyšetřuje styky vysokých vojenských činitelů s čínským špionem

Tchajwanské úřady vyšetřují bývalého náměstka ministra obrany a několik dalších vojenských činitelů, jak aktivních, tak ve výslužbě, kvůli kontaktům s osobou, o níž jsou přesvědčené, že je čínským špionem. Informovala o tom agentura Reuters.

Vyšetřování zasahuje do nejvyšších kruhů, jaké byly během posledních let na Tchaj-wanu prověřovány v souvislosti s vysoce citlivou otázkou špionáže z Číny. Probíhá v době, kdy Peking zesiluje tlak na de facto samostatný Tchaj-wan, který Čína nadále označuje za odpadlickou součást svého území.

Bývalý náměstek ministra obrany, generál Čchang Čche-pching, jenž nyní stojí v čele Univerzity národní obrany, je nejvýše postaveným z několika aktivně sloužících i vysloužilých důstojníků, kteří jsou vyšetřováni kvůli kontaktům se zástupcem čínské ústřední vojenské komise, napsal tchajwanský zpravodajský server Mirror Media. Dotyčný zástupce komise, jehož jméno zprávy neuvádějí, sídlí v Hongkongu, dodal server.

Čchang, který je nejvýše postaveným generálem tchajwanského vojenského letectva, nereagoval na žádost agentury Reuters o vyjádření. Vydal ale prohlášení, podle nějž jsou tvrzení serveru Mirror Media „za vlasy přitažená“ a škodí jemu i jeho rodině. Neuvedl, zda byl vyrozuměn o tom, že je proti němu vedeno vyšetřování, ale dodal, že udělá vše pro to, aby situaci objasnil úřadům, pokud to bude třeba.

„Jsem v armádě desítky let. Jsem zvyklý udržet tajemství a nemluvit bez povolení o vojenských záležitostech,“ uvedl Čchang.

Podle ministerstva žádná tajemství neunikla

Mluvčí tchajwanského ministerstva obrany jakékoli vyšetřování odmítl komentovat. Odvolal se jen na prohlášení, podle nějž se „špionážní jednotky“ čínské komunistické strany pokoušely „s pomocí prostředníků“ navázat kontakt s nejvyššími generály; žádná tajemství ale podle komuniké neunikla.

Server Mirror Media napsal, že hongkongský zástupce čínské ústřední vojenské komise několikrát cestoval na Tchaj-wan, kde večeřel s Čchangem. Zařídil také pro Čchangovu manželku cestu do Hongkongu, dodal server.

Čchang, který byl zástupcem ministra obrany až do konce letošního června, uvedl, že za manželčinu cestu zaplatil a vždy přísně dodržoval pravidla utajení, když stoloval s přáteli a dalšími vojáky.

Vyšetřování přichází v době, kdy jsou vztahy mezi Čínou a Tchaj-wanem značně vyhrocené. Peking zesílil snahy ovlivnit veřejné mínění na ostrově ve svůj prospěch, zatímco čínská armáda proniká do tchajwanského vzdušného prostoru a do vod v okolí Tchaj-wanu.

Podle Číny jsou tyto kroky nutné, aby ochránila svou svrchovanost a vypořádala se s „paktováním“ mezi Tchaj-wanem a Spojenými státy.