Pandemie ve světě: Macron se ostře pustil do demonstrantů, Javid se omluvil za slova o krčení strachy

Nenechat se očkovat proti covidu-19 a pak s touto chorobou skončit v nemocnici není svoboda, ale nezodpovědnost. Francouzský prezident Emmanuel Macron tak reagoval na sobotní protesty proti novým protiepidemickým opatřením zaváděným jeho vládou. Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid se zase omluvil za svůj twitterový příspěvek, ve kterém napsal, že by se lidé neměli před covidem-19 „krčit strachy“. Nakonec ho kvůli kritice smazal.

„Jakou má vaše svoboda cenu, když mi řeknete 'nechci být očkován', ale zítra nakazíte svého otce, svoji matku nebo mě?“ citovala hlavu francouzského státu agentura AP.

„A ve jménu vaší svobody vás může potkat těžký průběh (covidu-19) a můžete se dostat do této nemocnice. Jsou to všichni tihle pracovníci, kdo se o vás bude muset postarat a kdo možná bude muset odmítnout přijmout někoho jiného. (…) Takhle nevypadá svoboda, tomu se říká nezodpovědnost, sobectví,“ řekl Macron při návštěvě zdravotnického zařízení ve Francouzské Polynésii.

Prezident zároveň vyzdvihoval účinnost vakcín a dosud neočkované lidi vyzval, aby si některou z nich nechali podat.

Ve městech napříč Francií v sobotu vyšly do ulic desetitisíce lidí, aby vyjádřily nesouhlas s nastupujícím systémem takzvaných zdravotnických pasů a povinným očkováním pro zdravotníky a hasiče. Na protestech mnozí provolávali heslo „svoboda“, Macron ale dal najevo, že nemá pro jejich přístup pochopení.

Prezident sice uznal právo demonstrantů vyjadřovat své názory „v poklidu, za vzájemného respektu“, zároveň ale kritizoval aktéry stojící za „iracionální, někdy cynickou a manipulativní mobilizací“ proti vakcínám.

AP podotýká, že mezi organizátory shromáždění proti novým opatřením jsou představitelé dřívějšího protestního hnutí „žluté vesty“, ale také krajně pravicoví politici, kteří vládní návrhy kritizovali i při projednávání v parlamentu. 

Britský ministr se omluvil

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid se omluvil za volbu slov na Twitteru, kde  oznamoval, že překonal mírné příznaky covidu-19. Proti nemoci je plně očkovaný a připisoval tomu relativně bezproblémový průběh své nákazy. „Prosím, pokud jste tak ještě neučinili, nechte se očkovat, zatímco se učíme s virem žít, spíše než se před ním krčit strachy,“ napsal.

Závěr příspěvku byl označován jako necitlivý vůči lidem, kteří byli po nákaze vážně nemocní nebo kvůli covidu-19 ztratili blízké.

Po vlně kritiky slova smazal a na Twitter nahrál omluvu. „Vyjadřoval jsem vděčnost, že vakcíny nám jako společnosti pomáhají přejít do protiútoku, ale byla to nešťastná volba slov a upřímně se omlouvám,“ napsal Javid. „Jako mnozí jsem i já kvůli tomuto hroznému viru přišel o milované a nikdy bych jeho dopady nezlehčoval,“ pokračuje jeho nový příspěvek.

Británie po sobotě eviduje 129 130 úmrtí v rozmezí 28 dní od pozitivního testu na koronavirus. Nová kontroverze ohledně vládní komunikace přichází necelý týden po finálním uvolnění karanténních opatření v Anglii. Vláda v čele s premiérem Borisem Johnsonem v této souvislosti apelovala na „osobní zodpovědnost“ obyvatel a vyzývala je k opatrnosti.