Pandemie ve světě: Francie mění podmínky pro vstup na hromadné akce, slovenští pendleři blokovali hranice

Události: Covid ve Francii (zdroj: ČT24)

Účastníci volnočasových akcí s více než padesáti lidmi musí ve Francii nově předložit zdravotní pas. Zároveň v těchto místech končí povinnost nosit roušky, což je ale podle části odborné veřejnosti předčasné a nebezpečné. Slovenští pendleři blokovali některé hraniční přechody s Českem, Rakouskem a Maďarskem na protest proti podle nich nepřiměřeným vládním opatřením.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Počet nakažených ve Francii v posledních dnech prudce roste. V pondělí země evidovala 18 tisíc nových případů. Průměr za posledních sedm dní je osm tisíc infekcí denně. „Šíření viru zrychlilo během jediného týdne řádově o 150 procent, to jsme nikdy předtím nezažili,“ varoval ministr zdravotnictví Olivier Véran.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci bude ve středu francouzský parlament řešit mimo jiné povinné očkování zdravotníků. Od srpna bude v zemi také nutné nejspíš prokazovat bezinfekčnost v restauracích, kavárnách či vlacích.

Už od středy pak musí takzvaný covidový pas předložit návštěvníci kin, divadel, muzeí, sportovišť a míst, kde bude více než padesát lidí pohromadě. Jedná se o dokument, který obsahuje informace o očkování, prodělané nemoci covid-19 nebo negativním testu na koronavirus. Dosud to byly akce nad tisíc lidí.  

„Je to do určité míry takový pokus, protože s ním přichází kontroverzní rozhodnutí, a to že pokud máte covidový pas, tak nemusíte uvnitř nosit roušku,“ uvedl zpravodaj ČT v Paříži Jan Šmíd s tím, že proti tomu protestuje část odborníků.

„Je na prefektech jednotlivých regionů a departmentů, aby si sami rozhodli, jestli ta situace u nich je dramatická, a mohou toto nařízení přebít a znovu nařídit nošení roušek ve vnitřních prostorech navzdory tomu, že dotyčný má covidový pas,“ doplnil Šmíd.

Zpravodaj ČT Jan Šmíd o epidemiologické situaci ve Francii (zdroj: ČT24)

Izrael obnovil část omezení

Nakažených přibývá také v Izraeli. Za úterý tam úřady evidují 1400 infikovaných, což je nejvíce od poloviny března. V zemi proto od úterní půlnoci platí znovu takzvané zelené pasy, jimiž se musejí prokázat účastníci akcí pořádaných v interiéru s účastí nad sto lidí.

Vstup tak bude povolen pouze naočkovaným nebo těm, kdo prodělali covid-19. Další možností je negativní PCR test ne starší než 72 hodin. Výsledky rychlých testů se budou uznávat pouze v případě, že budou provedeny do 24 hodin před vstupem.

Účast na vnitřních akcích není omezena, ale platí povinnost mít roušku – s výjimkou konzumace jídla nebo pití. Pořadatelé musejí viditelně umístit informaci, že se akce pořádá v souladu s pravidly zeleného pasu, jinak zaplatí pokutu 3000 šekelů (20 tisíc korun). Účastníci mohou za porušení pravidel zaplatit tisíc šekelů a organizátoři za nezajištění kontroly 10 tisíc  šekelů. Na akce budou chodit policejní kontroly a inspektoři. Pokuty jsou také nastaveny pro ty, kdo vstoupí bez roušek do veřejných úřadů nebo jiných veřejných vnitřních prostor.

O nových opatřeních rozhodli ministři odpovídající za boj proti koronaviru. Zvažují další možná omezení jako vstup se zeleným pasem i jinam, například do úřadů nebo restaurací. 

Slovenští pendleři blokovali hranice

Slovenští pendleři odpoledne zablokovali některé hraniční přechody s Českem a Maďarskem na protest proti vládním opatřením, která považují za nepřiměřená. Kolem stovky protestujících se sešlo na slovenské straně hraničního přechodu s Českem Lanžhot-Brodské, zjistil na místě zpravodaj ČTK. Kolony se tam nicméně netvořily, provoz nebyl silný. Podle serveru listu Hospodárske noviny zablokovali pendleři rovněž přechod Čunovo-Rajka, podle záběrů z místa se před ním vytvořila kolona směrem do Maďarska.

Na přechodu Lanžhot-Brodské policie podle zpravodaje ČTK otáčela vozy.  Auta původně mohla přejet nedaleký hraniční přechod na D2 Břeclav-Kúty. Část protestujících z přechodu Lanžhot-Brodské ale později na slovenské straně zablokovala i tento dálniční přechod, a to ve směru na Slovensko. Šlo o několik desítek lidí. V místě se začala tvořit kolona. Směr do Česka zůstal průjezdný.

Protesty znovu komplikovaly dopravu také na hraničním přechodu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Osobní automobily museli policisté opět posílat na hraniční přechod Šance/Čadca-Milošová. Kamiony a další nákladní automobily ale na místě čekají na ukončení blokády, řekla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Události: Pendleři na protest blokovali slovenské přechody (zdroj: ČT24)

Podle veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) pendleři zablokovali i přechod mezi bratislavskou čtvrtí Petržalka a rakouským městem Berg, kde se rovněž tvořily zácpy.

„Dálnice je znovu průjezdná, akce byly poklidné a obešly se bez konfliktu,“ uvedl večer zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský. Protestující se dočkali i podpory některých opozičních stran. Na přechod Čunovo-Rajka dorazilo několik poslanců strany Hlas-sociálna demokracia bývalého premiéra Petera Pellegriniho.