Krym zasáhly rozsáhlé povodně, evakuuje se Jalta. Jeden člověk zemřel

Poloostrov Krym zasáhl tento týden cyklon a silné deště způsobily rozsáhlé záplavy. Místní úřady vyhlásily nouzový stav a nařídily evakuaci některých částí Jalty, uvedla v pátek agentura Reuters. Podle agentury TASS si povodně zatím vyžádaly jednu oběť. Představitelé města zároveň požádali o pomoc ruskou Černomořskou flotilu. Rusko anektovalo ukrajinský Krym v roce 2014.

„Nejprve evakuujeme obyvatele ze zaplavených oblastí městského centra a ty, kteří se nacházejí u řek,“ uvedla šéfka městské správy Janina Pavlenkovová, která zároveň vyzvala obyvatele Jalty, aby se zásobili pitnou vodou, jelikož její dodávky město zastavilo. Jalta rovněž uzavřela přístupové silnice.

Na záběrech, které se v pátek objevily na sociálních sítích, je vidět, jak se voda valí ulicemi města a místy dosahuje až ke druhému patru budov. Podle agentury AFP jen v noci na pátek napršelo na poloostrově množství vody, které se rovná dvojnásobnému měsíčnímu průměru srážek v oblasti.

Podle Janiny Pavlenkovové byla naposledy tak vážná situace ve městě v roce 1922, kdy napršelo 190 milimetrů srážek, píše TASS s tím, že nyní jich spadlo více než 135 milimetrů. Zaplavena je podle agentury rovněž oblast v okolí města Kerč.

Díky svému mírnému klimatu býval Krym v 19. století populární destinací pro ruskou šlechtu a později také pro obyvatele Sovětského svazu, připomíná agentura Reuters. Po ruské anexi zůstal poloostrov oblíben u turistů z Ruska, které investovalo nemalé peníze do spojení Krymu s jižní částí Ruska skrze silniční a železniční most. Ukrajina si poloostrov nadále nárokuje.