V Brestu se připravují na Tour de France. Věří, že jim to pomůže nastartovat ekonomiku

V Brestu se připravují na Tour de France (zdroj: ČT24)

Za dva týdny startuje v bretaňském Brestu další ročník Tour de France – místo původně plánované Kodaně. Cyklistický závod má velký ekonomický dopad hlavně v místech, kde začínají a končí etapy. V Bretani věří, že jim celosvětově sledovaná událost pomůže nastartovat ekonomiku, která utrpěla kvůli pandemii koronaviru.

Tour de France patří mezi tři vůbec nejsledovanější sportovní akce na celém světě. A výrazně přesahuje charakter sportu. Atraktivní záběry sledují diváci ve 190 zemích světa, jen ve Francii sleduje závod o víkendech v průměru šest a půl milionu diváků. I ti nejlepší cyklisté přiznávají, že to není jen kvůli nim.

„Studie ukazují, že 60 až 65 procent lidí sleduje Tour kvůli hezkým záběrům krajiny a pouze 35 až 40 procent se zajímá o cyklisty,“ říká pětinásobný vítěz Tour de France Bernard Hinault.

Městu Nice, kde Tour startovala loni, přineslo pořadatelství závodu až pětinásobek z investovaných 3,5 milionu eur, nehledě na sekundární dopad na turistiku. V něco podobného doufají i v Brestu, kde závod začíná letos.

„Chceme ukázat dynamiku ekonomiky našeho města, které se rozvíjí. Je toho tady hodně k vidění, včetně proslulého muzea Oceanopolis, kde ukazujeme všechno, co je spojené s mořem,“ říká místostarosta Brestu Patrick Apperé.

V Brestu je příznivá epidemická situace

Brest vystupuje letos v roli jistého zachránce Tour de France, obyčejně jsou to stovky měst, které žádají o pořadatelství závodu. Tentokrát jeho ředitel Christian Prudhomme zavolal přímo starostovi Brestu s jednoduchou otázkou – musíme zapomenout na Kodaň, jste schopni uspořádat začátek závodu?

Odpověď zněla ano. I proto, že epidemická situace ve městě je příznivá. Podle ředitele turistického úřadu v Brestu Oliviera Henneho mnoho případů covidu město nemělo. „Ale musíme dál dodržovat opatření včetně nošení roušek,“ dodal.

V Bretani se pojedou čtyři etapy, jedním z cílových měst bude i to, které založil Napoleon – tedy Pontivy. „Od roku 2015 podáváme opakovaně kandidaturu na pořadatelství závodu a letos jsme konečně dostali dobrou zprávu,“ potvrdila starostka Christine Le Strat.

Jediné, čeho v tomto regionu litují, je zákaz vycházení po 23:00. Jedno z posledních proticovidových omezení zůstává v platnosti až do konce června.