Turecké tajné služby zabily v Iráku jednoho z vůdců kurdské PKK, tvrdí Ankara

Turecké tajné služby podle Ankary při operaci na území Iráku zabily jednoho z čelných představitelů separatistické organizace Strana kurdských pracujících (PKK). O smrti Selmana Bozkira, přezdívaného doktor Hüseyin, informoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle něj byl zabitý muž vůdcem PKK v táboře Machmúr na severu Iráku, na který Turecko v sobotu zaútočilo bezpilotními letouny a zabilo tři civilisty. O prohlášení informovala agentura AFP.

„Nedovolíme zhoubné separatistické organizaci používat tábor Machmúr jako inkubátor terorismu. Nadále budeme potírat terorismus přímo u zdroje,“ napsal prezident Erdogan na Twitteru.

Organizace Strana kurdských pracujících (PKK) vede od 80. let ozbrojený boj za samostatný Kurdistán a práva Kurdů v Turecku a dalších oblastech obývaných tímto etnikem. Vláda v Ankaře, Evropská unie i Spojené státy ji považují za teroristickou organizaci.

Tábor Machmúr vznikl v roce 1998 pro uprchlé Kurdy z jihovýchodu Turecka a severu Iráku, kteří utíkali a stále utíkají před boji turecké armády s kurdskými radikály. V současnosti v táboře na území iráckého autonomního Kurdistánu žije asi třináct tisíc lidí.

Ankara pravidelně obviňuje PKK, že používá tábor Machmúr k verbování radikálů. Irácké vládě Turecko vyčítá, že proti PKK nezasahuje a ospravedlňuje tím vlastní vojenské operace na území Iráku.