Opoziční hnutí Otevřené Rusko v zemi končí, členům by hrozilo vězení

Opoziční skupina Otevřené Rusko ukončí své aktivity v Rusku. Hnutí napojené na bývalého ropného magnáta a později nejznámějšího ruského vězně Michaila Chodorkovského rozhodnutí zdůvodnilo tím, že chce své členy ochránit před rizikem uvěznění, které pro ně vyplyne z připravovaného zákona, jehož účelem je potlačit v zemi opozici.

„Děláme to proto, abychom se vyhnuli trestnímu stíhání,“ vysvětlil v prohlášení Andrej Pivovarov, který je výkonným ředitelem Otevřeného Ruska. „Nepotřebujeme žádné nové trestní řízení vedené proti našim stoupencům,“ dodal podle agentury Reuters.

Ruské úřady začaly před zářijovými volbami tvrdě potlačovat aktivity kritické vůči Kremlu. Součástí tohoto tažení proti odpůrcům prezidenta Vladimira Putina je i návrh zákona, který zakazuje nechat se zvolit poslancem členům organizací prohlášených za extremistické či teroristické.

Normativní akt, který minulý týden schválila zatím v prvním čtení dolní komora parlamentu, je namířený hlavně proti hnutí kolem uvězněného opozičníka Alexeje Navalného. To dokázalo začátkem roku vyburcovat demonstrace za osvobození tohoto ostrého Putinova kritika.

Chodorkovského hnutí podpořilo Navalného

Otevřené Rusko podle svého zakladatele Chodorkovského usiluje o právní stát, poctivé volby, dělbu moci, nezávislou justici, svobodu slova a lidská práva. Za hlavní úkol považuje „vrátit Rusko na evropskou cestu rozvoje“. Hnutí přitom dalo najevo podporu Navalnému.

Ruské úřady v roce 2017 Otevřené Rusko označily za „nežádoucí“, čímž prakticky zakázaly jeho činnost. Stoupenci hnutí ale utvořili v Rusku skupinu, která v opozičních aktivitách dosud pokračovala pod stejným názvem, ale jako samostatný právní subjekt, aby se lidé s ní spojení vyhnuli trestnímu stíhání.