Odklonění letu v Bělorusku vyšetří na žádost Irska organizace přidružená k OSN. Evropská unie plánuje sankce

Události: Mezinárodní postup vůči Bělorusku (zdroj: ČT)

Evropská unie hodlá vytvořit nové sankce vůči Bělorusku. Odklonění letu, původně plánovaného do Litvy, a zadržení opozičníka Prataseviče, odsoudily země G7. Irsko požádalo orgán OSN –⁠ Mezinárodní organizaci pro civilní letectví, aby okolnosti vynuceného přistání letadla linky Ryanair nezávisle vyšetřila. Ten mu vyhověl a souhlasí s vyšetřováním. Hrozba bombou, kterou Bělorusko vysvětlovalo nedělní nucené přistání letounu, navíc podle tří nezávislých médií byla odeslána až skoro půl hodiny poté, co letadlo dostalo příkaz k přistání.

Lídři EU se v pondělí shodli na uvalení cílených sankcí vůči běloruskému režimu poté, co tamní úřady v neděli donutily nouzově přistát letoun společnosti Ryanair, aby zadržely novináře a kritika vlády Ramana Prataseviče s jeho partnerkou, kteří byli na palubě.

Evropský blok akci ostře odsoudil, někteří lídři ji označili za únos či státní terorismus. Unijní diplomacie nyní ladí podrobnosti nových sankcí, které mají zasáhnout sektory, z nichž má příjmy státní aparát běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Navrhli to ministři zahraničí unijních zemí, kteří se sešli na neformálním jednání v Lisabonu.

„Únos letadla a zatčení dvou pasažérů je naprosto nepřijatelné a my zahájíme diskusi o přijetí sektorových a ekonomických sankcí,“ řekl novinářům před jednáním koordinátor zahraniční politiky EU Josep Borrell.

Ropný průmysl, finanční služby

Jednotliví ministři navrhovali zaměřit se na různé oblasti hospodářství. Šéf německé diplomacie Heiko Maas mluvil o omezení finančních transakcí, zatímco jeho litevský kolega Gabrielius Landsbergis hovořil o sankcích cílených na ropný průmysl. Podle Německa bude nutné jednat i s Ruskem, protože bez něj by Lukašenkův režim neexistoval.

EU chce také omezit finanční zdroje tamního autoritářského režimu tím, že mu ztíží vývoz potaše, ve kterém je Bělorusko po Kanadě druhým největším vývozcem. Potaš se využívá jako hnojivo, látka k výrobě pracích prášků nebo při výrobě skla, v textilním a papírenském průmyslu nebo při výrobě některých léků. 

Evropská unie kvůli loňským volebním manipulacím Lukašenka neuznává jako prezidenta a opakovaně odsuzuje potlačování opozice. Unie již několikrát rozšířila loni zavedený sankční seznam, na němž vedle vůdce režimu figuruje na osm desítek jeho představitelů i několik institucí a firem.

Grafické znázornění odklonu letu do Vilniusu. Letadlo bylo blíže tam než do Minsku
Zdroj: flightradar24.com/Reuters

Skupina států G7 odsoudila kroky Běloruska

Skupina ekonomicky rozvinutých států G7 rovněž odsoudila „bezprecedentní“ kroky běloruských úřadů. Vyzvala k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění opozičníka Prataseviče a avizovala také další snahy vymáhat „zodpovědnost“ za činy Běloruska.

„Tyto kroky ohrozily bezpečnost pasažérů a posádky letu (společnosti Ryanair z Atén do Vilniusu). Také to byl vážný útok na pravidla regulující civilní letectví,“ cituje agentura Reuters z prohlášení publikovaného ve jménu ministrů zahraničí Německa, Francie, Británie, Itálie, Spojených států, Kanady a Japonska. 

G7 v prohlášení uvádí, že „zlepší úsilí ve snaze prosazovat zodpovědnost za jednání běloruských úřadů“, přičemž zmiňuje i možnost nových sankcí.

Irsko požádá orgán OSN, aby vyšetřil vynucené přistání letadla v Bělorusku

Irsko se obrátí na orgán OSN – Mezinárodní organizaci pro civilní letectví (ICAO) - s požadavkem, aby dramatické události posledních dní vyšetřilo. Oznámil to irský ministr dopravy. Ryanair, jehož letadlo bylo odkloněno, je největší nízkonákladovou leteckou společností v Evropě a registrován je právě v Irsku.  

„Budeme usilovat o to, aby bylo zahájeno vyšetřování podle článku 55e úmluvy rady (ICAO), a podle mých informací to bude i první takové vyšetřování,“ uvedl irský ministr dopravy Eamon Ryan. Článek 55e dává radě ICAO pravomoc vyšetřovat, a to na žádost kterékoliv smluvní země, jakoukoliv situaci, která v letecké navigaci může představovat překážku, které je možné se vyhnout.

„Potřebujeme kompletní, podrobné vyšetřování,“ řekl ministr podle agentury Reuters. Členy ICAO je 36 zemí a rada této organizace svolala mimořádné zasedání.

Pratasevičova matka prosí světové vůdce, aby pomohli osvobodit jejího syna

Rodiče Ramana Prataseviče požádali světové vůdce o pomoc s osvobozením jejich syna. Podle médií rodiče svou výzvu oznámili na tiskové konferenci ve Varšavě, kam se loni uchýlili před pronásledováním účastníků protestů proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi.

„Chci se na vás obrátit jako Ramanova matka, chci, abyste slyšeli můj pláč, pláč mé duše, abyste pochopili, jak je to pro nás teď těžké a jak prožíváme tuto absurditu, tuto situaci,“ řekla Natalija Pratasevičová podle agentury AFP při setkání s novináři v polské metropoli.

„Chtěla bych, abyste předali naši žádost všude po celém světě, vládním úředníkům, zemím Evropské unie, vedoucím představitelům Evropské unie, vedoucím představitelům Spojených států. Křičím, prosím vás, pomozte mi osvobodit mého syna,“ dodala s viditelným pohnutím.