Útok na Colonial Pipeline přišel z Ruska, řekl Biden. Kreml ale neviní

Spojené státy mají podezření, že hackerský útok na společnost Colonial Pipeline byl veden z Ruska. Tamní vládu s ním ale nespojují. Ve čtvrtek to prohlásil americký prezident Joe Biden s tím, že incident dočasně zastavil provoz klíčové sítě pro přepravu ropných produktů v USA. Necelý týden po začátku výpadku se podle agentury AP na internetu šířily nejrůznější dezinformace vykreslující Bidenovu administrativu jako viníka.

Krize začala minulý pátek, kdy se počítačová síť Colonial Pipeline stala terčem ransomwaru – vyděračského programu, jenž zablokoval přístup do systému. Od té doby se provozovateli podařilo „téměř kompletně“ obnovit provoz potrubí, řekl Biden.

Američtí vyšetřovatelé kyberútok připsali skupině DarkSide, kterou tamní média spojují s východní Evropou. Firma Colonial Pipeline, jež přepravuje ropné produkty z Texasu až na severovýchod USA, uskupení zaplatila výkupné požadované za odemčení systému.

„Nedomníváme se, že do tohoto útoku byla zapojena ruská vláda. Máme však velký důvod domnívat se, že zločinci, kteří útok provedli, žijí v Rusku. Odtud to přišlo,“ prohlásil Biden. Podle CNN dodal, že Moskva by proti aktivitám hackerů na svém území měla bojovat.

Situaci komplikují dezinformace

Hlava státu rovněž nevyloučila možnost odvetného útoku USA proti DarkSide ve snaze „narušit jejich schopnost operovat“. Podle mluvčí Bílého domu Jen Psakiové administrativa v tomto směru čekala na stanovisko velitelství kybernetických operací ministerstva obrany.

Vedle oficiální verze příběhu o útoku na Colonial Pipeline se však objevuje také řada nepodložených spekulací. Ty šíří mimo jiné konzervativní weby nebo komentátoři ve snaze vykreslit Bidenovu vládu jako původce chaosu, uvádí AP. Washington podle těchto příspěvků nejenže dočasný výpadek největší americké sítě produktovodů nezvládl, ale celý jej zosnoval.

Zatímco některé dezinformace označují za zdroj problémů Bidenův dekret, jiné dávají fronty u čerpacích stanic vyvolané obavami z nedostatku pohonných hmot do souvislosti se „zelenou novou dohodou“, což je sada návrhů části Demokratické strany pro boj proti změnám klimatu.

Celebrity sdílely nepodložené informace

Zavádějící informace se podle AP začaly výrazněji šířit v pondělí, kdy guvernér státu Severní Karolína Roy Cooper kvůli výpadku vyhlásil krizový stav. Analytická společnost Zignal Labs pak zjistila, že kritiku Bidena obsahovaly některé z nejpopulárnějších tweetů na téma výpadku.

„Lidé si nemohou stěžovat na ceny benzinu, když žádný benzin není k mání,“ píše se v příspěvku, který na svém twitterovém účtu sdílela republikánská kongresmanka Lauren Boebertová. „Dnes nedostatek benzinu, zítra nedostatek potravin?“ uvedla zase moderátorka televize Fox Tomi Lahrenová. Ta situaci podávala jako předzvěst „socialismu“, kterým republikáni a jejich spojenci straší dlouhodobě.

Veřejná debata kolem výpadku u Colonial Pipeline je podle AP pro Bidenovu administrativu dalším problémem po neuspokojivé měsíční zprávě o růstu pracovních míst a eskalaci konfliktu mezi Izraelem a Palestinci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ruští hackeři ukradli data Toshibě

Hackeři ze skupiny DarkSide v pátek zveřejnili prohlášení, podle něhož získali z dceřiné společnosti Toshiba Tec 740 gigabytů dat. Japonský konglomerát připustil, že firma se stala terčem kybernetického útoku a že z ní s velkou pravděpodobností unikly informace. Ty by se měly týkat produktů a zaměstnanců.

Počítače byly napadeny ransomwarem, což je vyděračský program, který zablokuje přístup do systému. „DarkSide sdružuje zhruba třicet skupin, které bez ustání kyberneticky napadají různé společnosti. Tentokrát se jim to v případě Toshiby povedlo,“ uvedl Takaši Jošikawa z japonské společnosti Mitsui Bussan Secure Directions, jež se zabývá počítačovou bezpečností.

Skupina DarkSide vedle podniků Colonial Pipeline a Toshiba přiznala odpovědnost za útoky na tři další společnosti, a to na brazilský podnik na baterie, technologickou společnost z Chicaga a jednu britskou inženýrskou firmu.