Navalnyj po hladovce vystoupil u soudu. Ten jeho odvolání nevyhověl

Uvězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj se poprvé od ukončení více než třítýdenní hladovky objevil na veřejnosti, když se prostřednictvím videa zúčastnil soudního jednání. Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj vypadal pohuble a přepadle, uvedla agentura Reuters s tím, že videospojení bylo špatné kvality a obraz byl rozostřený. Moskevský soud podle médií jeho odvolání nevyhověl.

Moskevský soud projednal odvolání opozičního předáka proti únorovému rozsudku, podle kterého má Navalnyj zaplatit pokutu za pomluvu válečného veterána, dosahující v přepočtu téměř čtvrt milionu korun. Navalnyj se soudu účastnil prostřednictvím videospojení z vězeňského tábora. Soud podle médií odvolání nevyhověl. 

Pomluva válečného veterána je v Rusku trestným činem a opozičník se jej podle únorového verdiktu dopustil loni, když se kriticky vyjádřil o lidech účinkujících v propagačním videu na podporu změn ústavy před celostátním referendem. Označil je za zrádce a zkorumpované lokaje režimu. Jedním z mluvčích byl i 94letý válečný veterán.

Obhajoba soudu podle agentury TASS předložila znalecký posudek o zfalšování podpisu dotyčného veterána na dokumentech týkajících se případu. „Podle znalce udělal více než 50 podpisů ve spisu případu jeden člověk, pět podpisů jiný,“ řekl advokát Vadim Kobzev. Navalnyj upozornil, že ještě během jednání soudu první instance upozorňoval, že veterán byl zneužit k vykonstruování případu. Nyní se dožadoval potrestání viníků.

Síť Navalného štábů se oficiálně rozpouští

Spolupracovník Navalného Leonid Volkov oznámil rozpuštění jeho sítě regionálních štábů, které se ruské úřady nyní snaží zakázat jako extremistické organizace, spolu s Navalného Fondem boje proti korupci a Fondem ochrany práv občanů. 

Podle prokuratury Navalného štáby vytvářejí podmínky pro destabilizaci situace v Rusku a pro svržení ústavního pořádku podle scénáře prozápadní „barevné“ revoluce, uvedl TASS. Moskevský městský soud před dvěma dny předběžným zákazem určitých činností omezil i působení Navalného fondů, kterým úřady přidělily hanlivou nálepku „zahraničních agentů“.

Navalného organizace v regionech dokázala při místních volbách mnohokrát účinně podpořit nejsilnějšího soupeře kandidátů vládní strany Jednotné Rusko. Nynější zásah proti oponentům Kremlu přichází vpředvečer podzimních parlamentních voleb.

Volkov podle listu Kommersant uvedl, že zachovat štáby ve stávající podobě není možné, protože chystaný zákaz organizace by znamenal pro její aktivisty hrozbu, že skončí ve vězení. Část štábů skončí, většina z nich ale podle koordinátora bude pokračovat v činnosti jako „samostatné nezávislé společenské a politické hnutí“ pod vedením vlastních vůdců. Ústředí jim však už nebude moci pomáhat, a to ani finančně.