Někdejší „anti-strana“ Zelených sahá po kancléřském postu, podle průzkumu by v Německu vyhrála volby

Události: Zelení míří vzhůru (zdroj: ČT24)

Německá strana Zelených zažívá ve volebním roce vzestup popularity, a to i díky čerstvě zvolené kandidátce na kancléřský úřad. Annalena Baerbocková má reálnou šanci stát se historicky první kancléřkou za Zelené. Podle aktuálního průzkumu by ji v čele vlády chtěla zhruba třetina Němců.

Zelení byli známi jako strana plná bouří a rozkolů. Nyní předvedli vzornou disciplínu a bratrovražedný boj o kandidaturu na kancléřku se nekonal. Vyniklo to na pozadí analogických sporů v CDU/CSU.

Voliči to ocenili. Jeden z posledních průzkumů společnosti Forsa přinesl v historii nevídaný výsledek: Zelení coby nejsilnější strana s 28 procenty a CDU/CSU s odstupem sedmi bodů na druhém místě. Baerbocková může pomýšlet na to, že usedne jako paní domu v německém kancléřství.

Divoké mládí

Na vrchol moci by se v takovém případě dostala strana, která původně vznikla jako protestní. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století Německem hýbaly demonstrace proti atomové energii, na které vodili rodiče i Baerbockovou. Právě z tohoto kvasu vzešla strana Zelených. Tehdy byla prodchnutá levicovým aktivismem.

Spoluzakládal ji Hans-Christian Ströbele, živoucí legenda Zelených a dlouholetý šéf jejich poslanců. Jako advokát zastupoval i levicové teroristy z organizace RAF. „Na rozdíl ode dneška nám nešlo o účast na vládě. Chápali jsem se jako anti-strana,“ vzpomíná nyní.

Volebnímu programu Zelených dnes ambice nechybí. Na německých dálnicích by se podle nich mělo jezdit maximálně 130 kilometrů za hodinu. Naopak zvýšit rychlost má země při snižování emisí. Uhelné elektrárny chtějí Zelení vypnout už v roce 2030. A ve stejném by se přestala registrovat auta se spalovacím motorem.