Pandemie ve světě: Polsko prodlužuje opatření. Zéland zakáže vstup cestujícím z Indie

Polsko oznámilo téměř 28 tisíc nových nakažených a dalších 954 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Vláda proto prodloužila protiepidemická opatření do neděle 18. dubna a vyčkává na data z Velikonoc. Nový Zéland kvůli vysokému počtu nákaz v Indii na čtrnáct dní zakáže vstup na své území lidem přijíždějícím z jihoasijské země. Týkat se to bude i jeho vlastních občanů.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Polsko se v současné době potýká se silnou třetí vlnou pandemie a místní zdravotnický systém čelí extrémní zátěži. Ve čtvrtek se v zemi oznámilo téměř 28 tisíc nových nakažených a dalších 954 úmrtí v souvislosti s covidem-19. V nemocnicích podle statistik ministerstva zdravotnictví leží skoro 35 tisíc pacientů a plicní ventilátory potřebuje 3362 lidí.

Varšava prodloužila protiepidemická opatření do neděle 18. dubna a doufá, že zpřísnění nebude potřeba. Školy a jesle nadále zůstávají zavřené, stejně tak obchody v nákupních centrech a služby.  Vláda i experti s obavami čekají na příští týden, kdy se projeví to, jak se Poláci chovali během Velikonoc.

„Zdá se, že epidemie v zemi by mohla slábnout, ale to můžou právě Velikonoce změnit. Vláda na čísla ze svátků čeká a podle nich se bude chovat, nějaké zpřísnění ale v tuto chvíli nepřipadá zatím v úvahu,“ tvrdí zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

Polský premiér Mateusz Morawiecki na tiskové konferenci sdělil, že do konce dubna Polsko naočkuje všechny lidi starší šedesáti let. Zároveň se připravuje komplexní strategie pro druhé čtvrtletí očkování. Do Polska by mělo podle premiéra připutovat 5,5 milionu dávek vakcín ještě do konce měsíce, během května se dávek očekává až 9 milionů. 

Zéland se zavírá cestujícím z Indie

Nový Zéland na čtrnáct dní zakáže vstup na své území lidem přijíždějícím z Indie. Týkat se to bude i jeho vlastních občanů. Důvodem je vysoký počet nákaz koronavirem v Indii a případy potvrzené u lidí, kteří z této jihoasijské země na Nový Zéland nedávno přijeli.

Premiérka Jacinda Ardernová na tiskové konferenci řekla, že bylo ve čtvrtek na vstupech do země potvrzeno třiadvacet lidí nakažených koronavirem a sedmnáct z nich přicestovalo z Indie. Tam od pondělka registrují denně přes sto tisíc nových případů koronaviru.

„Zakážeme dočasně vstup cestujícím z Indie,“ oznámila Ardernová. Opatření začne platit odpoledne 11. dubna a potrvá do 28. dubna. Týkat se bude všech, kdo v minulých čtrnácti dnech pobývali v Indii. Je to poprvé, kdy Nový Zéland podobný zákaz vydává i pro své vlastní občany, napsala agentura Reuters.