Pandemie ve světě: Slovensko hlásí růst počtu pacientů, Francie zrychluje očkování

Události: Kontroly opatření ve Francii (zdroj: ČT24)

Světová zdravotnická organizace nepodporuje zavedení vakcinačních pasů pro cestování mezi zeměmi. Na Slovensku se počet pacientů v nemocnicích nakažených koronavirem přiblížil hranici, po jejímž překonání by země podle protiepidemického systému nakonec nemohla přistoupit k mírnému uvolnění karanténních opatření. Slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv kvůli nedostatku informací nerozhodl o Sputniku V. Epidemická situace ve Francii se zhoršuje. Dánsko otevřelo kadeřnictví a autoškoly, ale jen pro lidi s koronapasem. Nizozemská liga počítá koncem dubna s návratem fanoušků na stadiony.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Světová zdravotnická organizace (WHO) nepodporuje zavedení vakcinačních pasů pro cestování mezi zeměmi, uvedla v úterý jeji mluvčí. Zatím podle ní není jisté, nakolik očkování brání šíření viru, rozhodnutí zdůvodnila i obavami ze znevýhodnění těch, kdo k vakcinaci nemají přístup.

„V tuto chvíli nemáme dostatečná data, zda očkování znamená, že virem nenakazíte ostatní,“ uvedla mluvčí Margaret Harrisová jeden z hlavních důvodů, proč WHO vakcinační pasy momentálně nepodporuje. „V současné době nemá každý přístup k vakcíně a ve společnosti jsou skupiny lidí, kteří jsou z očkování vyloučeni,“ sdělila mluvčí. Podle ní se jedná například o těhotné ženy, děti či pacienty podrobující se imunosupresivní léčbě.

Snadnější cestování a oživení cestovního ruchu si od takzvaných covidových pasů slibuje například Evropská unie, mezi státy sedmadvacítky však ohledně jejich zavedení panují neshody.

Na Slovensku po předchozím poklesu třetím dnem po sobě stoupl počet pacientů nakažených koronavirem v nemocnicích a přiblížil se hranici, po jejímž překonání by země podle protiepidemického systému nakonec nemohla přistoupit k mírnému uvolnění karanténních opatření. Vyplývá to z úterních údajů slovenského národního centra zdravotnických informací.

V pondělí bylo na Slovensku hospitalizováno 2944 pacientů s potvrzeným covidem-19 a s podezřením na toto onemocnění. Od soboty to představuje nárůst o 168 hospitalizovaných. Klíčovou podmínkou pro zmírnění stávajících koronavirových omezení je, aby se počet pacientů v nemocnicích ze zmíněné skupiny udržel pod úrovní 3000, pod kterou se poprvé od začátku ledna dostal minulý týden.

Slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) kvůli nedostatku potřebných informací nerozhodl o tom, zda je bezpečné zahájit v zemi očkování ruskou vakcínou Sputnik V proti covidu-19, jejíž první zásilku země dostala na začátku března. Vyplývá to z úterních oznámení SÚKL, jež tak potvrdil dřívější informace listu Denník N. Další postup slovenských úřadů ohledně ruské očkovací látky, kterou zatím neschválila ani unijní agentura EMA, není známý.

„Státní ústav (…) oficiálně zaslal ministerstvu zdravotnictví hodnotící zprávu, ve které konstatoval, že nebylo možné přijmout závěr o poměru přínosů a rizik vakcíny Sputnik V, a to vzhledem k množství chybějících údajů od výrobce, nekonzistentnosti lékových forem a nemožnosti vzájemně porovnávat šarže používané v různých studiích a zemích,“ sdělila ČTK mluvčí SÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Epidemická situace ve Francii se zhoršuje

Francouzskou vládu znepokojuje především růst nových případů, stoupl z 60 tisíc na 67 tisíc denně, uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. V zemi od soboty platí nová zpřísněná opatření. Po Velikonocích je hodlají policisté přísně vymáhat, ve svátečních dnech byli ještě tolerantní. Současný lockdown je o něco mírnější než loni na jaře, přesto je nejpřísnější od začátku školního roku. Nyní jsou poprvé v zemi zavřeny školy, čemuž se vláda dosud bránila. Nesmí se rovněž cestovat mezi regiony. Není také možné jet na vzdálenost delší deset kilometrů od bydliště. Pro výjimku musí být profesní nebo jiný důvod a občan u sebe musí mít dokument, který to vysvětluje.

Vláda vydala prohlášení, že bude porušování restrikcí přísně trestat. A to na všech stupních. Ministr vnitra už požádal o vyšetřování nelegální večeře organizované v jednom luxusním pařížském paláci. Zúčastnit se jí měly až dvě stovky lidí včetně některých ministrů. „Pravidla platí pro všechny, nemůžeme mít dvě kategorie - ty, co opatření dodržují a další, co nemusí,“ řekl ministr vnitra Gérald Darmanin. 

Vláda také rozjíždí mohutný vakcinační program – začíná se očkovat například na některých stadionech. Od úterý se začalo s rozsáhlou vakcinací na stadionu Stade de France, po vzoru dalších obřích sportovních komplexů v Marseille a Lyonu. Týdně by tu mohlo dostat první dávku na deset tisíc lidí. Zájem je velký.

Podle ministra zdravotnictví může trvat až deset dnů, než začnou opatření fungovat a počet nových případů bude klesat. Minimálně další dva týdny lze očekávat i zlepšení situace v nemocnicích. První vlnu uvolňování chystá vláda na polovinu května.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dánsko otevřelo kadeřnictví a autoškoly, ale jen pro lidi s koronapasem

Dánsko v úterý podle plánu pokračuje v uvolňování restrikcí přijatých kvůli pandemii a otevřelo mimo jiné kadeřnictví, kosmetické salony či autoškoly. Přístup do nich ale mají pouze lidé s takzvaným koronapasem, tedy dokladem, že daná osoba absolvovala očkování proti covidu-19, nemoc nedávno prodělala nebo má čerstvý negativní test na koronavirus. 

Koronapasy mají v Dánsku elektronickou podobu mobilní aplikace, očkovaným lidem se vydávají i tištěné doklady. Země je tak jednou z prvních v Evropské unii, která tento způsob boje s pandemií zavádí do praxe. Provozovatelé služeb, kteří obslouží zákazníka bez tohoto dokladu, mohou dostat pokutu ve výši od 400 do 6000 eur (10 tisíc až 150 tisíc korun). Lidem, kteří by do provozovny dorazili bez platného koronapasu, hrozí pokuta kolem 330 eur (8600 korun).

Kromě kadeřnictví v Dánsku otevřely i další služby, jako jsou například masérská studia, wellness či tetovací salony. Do škol se mohou vrátit žáci druhého stupně základních škol, ve třídách ale smějí strávit jen polovinu vyučovacích hodin. Mladší děti se škol vrátily už dříve.

Nizozemská liga počítá koncem dubna s návratem fanoušků na stadiony

Nizozemská fotbalová liga přivítá koncem dubna na stadionech omezený počet fanoušků. Vedení svazu v úterý oznámilo, že divákům budou přístupné zápasy dvou nejvyšších soutěží během hracího víkendu 23. - 25. dubna. O kapacitách hlediště pro jednotlivá utkání budou rozhodovat místní úřady.

„Po nedávném experimentu je tohle velice příjemný další krok: poprvé budeme mít diváky v ochozech na víkendových zápasech,“ uvedl šéf svazu Eric Gudde. „S kabinetem o návratu lidí na stadiony jednáme a snažíme se využít všechny možnosti, které ten proces mohou urychlit,“ dodal.

Fanoušci, kteří budou chtít zažít atmosféru zápasu přímo na stadionu, se budou muset prokázat negativním testem na koronavirus ne starším než 24 hodin. V ochozech bude povinnost dodržovat odstup 1,5 metru. Očekává se, že projekt bude pokračovat i v květnu. Konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo.