Očkují a rozvolňují. Izraelci mohou do divadla, Washington otevírá školy

Země, kterým se daří rychle očkovat svou populaci, postupně rozvolňují opatření. Izraelci s očkovacím pasem si zajdou třeba do posilovny, všem se otevřely knihovny. Velká Británie plánuje vakcinaci urychlit a chce otevřít školy. Ve Spojených státech tempo očkování nezpomalilo ani extrémní počasí.

V Izraeli je alespoň první dávkou vakcíny naočkována polovina tamní populace a země patří ke světovým premiantům v očkování. Obě dávky dostala zhruba třetina Izraelců. Obyvatelé, kteří absolvují očkování oběma dávkami, si mohou požádat o očkovací průkaz a mají nárok na takzvaný zelený pas.

S ním mohou zamířit do posiloven, hotelů, divadel či na sportovní zápasy. Podle ministra zdravotnictví Juliho Edelsteina se tato rozvolnění týkají více než 3,2 milionu lidí. V pondělí se i pro neočkované občany otevřela nákupní centra, muzea, knihovny či svatostánky. Lidé nadále musí nosit roušky a dodržovat rozestupy. Do školních lavic se také vrátily další ročníky.

Pondělní rozvolnění v Izraeli přichází přesně rok od zjištění prvního případu v zemi. Vláda si od toho slibuje oživení ekonomiky: „Zelený pas postupně zemi znovu otevře,“ nechal se o víkendu slyšet premiér Benjamin Netanjahu. Další rozvolňování jeho kabinet podle agentury Reuters plánuje na březen, kdy se budou konat předčasné parlamentní volby.

Očkovací centrum v Izraeli
Zdroj: ČTK/AP/Oded Balilty

Británie chce zrychlit, čtvrtina populace dostala alespoň první dávku

Urychlit očkování plánuje Spojené království. Kabinet Borise Johnsona v pondělí oznámil, že do konce července chce podat první dávku vakcíny všem dospělým. Původně chtěl Londýn této mety dosáhnout na konci srpna. Nový plán, který představil ministr zdravotnictví Matt Hancock, počítá i s očkováním pro všechny starší padesáti let nebo se špatným zdravotním stavem do 15. dubna – předchozí plán počítal s prvním květnem.

Dle britských úřadů už alespoň první dávku vakcíny obdrželo více než 17,6 milionu lidí, tedy zhruba čtvrtina populace.

Vládní koordinátor očkování Nadhim Zahawi předeslal, že v Anglii se školy otevřou 8. března. V lavicích od počátku ledna zasedají pouze ty děti, jejichž rodiče pracují v klíčových odvětvích. Od druhého březnového pondělí má mít každý obyvatel anglických pečovatelských domů povoleného jednoho návštěvníka, s nímž se může držet za ruce. Od stejného data má být v Anglii povoleno i setkávání dvou lidí z různých domácností, zatím jenom ve venkovních prostorách.

Přesný plán nastínil na půdě parlamentu premiér Boris Johnson. Skupinky až o šesti lidech či dvě domácnosti by se venku mohly setkat od 29. března. Ve stejný den se mají otevřít i venkovní sportoviště jako tenisové kurty či basketbalová hřiště a povolen bude organizovaný sport pro dospělé i děti.

V polovině dubna Anglie plánuje otevřít provozy, které nepatří ke klíčovým oblastem, například kadeřnictví, knihovny či muzea. Částečně otevřou také bary a restaurace či posilovny. Už v polovině května by mohlo na fotbalové stadiony zamířit až deset tisíc lidí, venku se bude smět potkávat až třicet lidí, otevřou kina a ubytovací zařízení.

Studio ČT24: Očkování v USA nezpomalilo ani extrémní počasí (zdroj: ČT24)

Po polovině června se mají zrušit všechna omezení společenských kontaktů a Johnsonův kabinet také doufá ve zrušení limitů pro hromadné akce. „Doufám a věřím, že se vydáváme jednosměrnou cestou ke svobodě. A tato cesta je možná díky tomu, jak rychlý je očkovací program,“ prohlásil Johnson.

Vládní poradce Chris Whitty varoval před předčasným vyhlášením vítězství nad pandemií. Podle něj bude navzdory hromadné vakcinaci obyvatel koronavirová nákaza představovat v Británii problém i v několika následujících zimách. Očkování podle něj přírůstky nakažených a zemřelých o hodně sníží, zcela nákazu ale nevymýtí.

Už v pondělí se poprvé od vánočních prázdnin vrátily do lavic děti ve Skotsku, zatím jde o žáky prvních a druhých tříd. Děti také znovu mohou do školek. Tamní ministr školství John Swinney ale upozornil, že vláda bude pozorně sledovat vývoj epidemické situace, aby vyhodnotila, jaké bude mít uvolnění dopad na počet infekcí. Avizoval také, že Edinburgh neplánuje otevřít všechny školy 8. března, jako to chce učinit Anglie.

Ve Washingtonu se díky očkovaným učitelům otevírají školy

Postupné uvolňování spouští také americké úřady, jednotlivé státy a mnohdy i města k němu přistupují různě a podle vlastního uvážení. Například v hlavním městě Washingtonu otevírají veřejné základní školy, jelikož velká část učitelů už má za sebou druhou dávku očkování. Vakcínu už obdržely také senioři starší osmdesáti let a nyní metropole očkuje například prodavače v supermarketech a další profese důležité pro chod ekonomiky.

Ve Washingtonu D.C. lidé také mohou navštívit restaurace, byť v nich platí epidemická opatření a zařízení mají omezenou kapacitu, líčí zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Rovněž na druhé straně Atlantiku za rozvolňováním stojí rychlá vakcinace. Alespoň jednu dávku ve Spojených státech dostalo patnáct procent populace, tedy zhruba 43 milionů lidí. Obě dávky má za sebou podle statistik zhruba osmnáct milionů Američanů.

Očkovací centrum v Los Angeles
Zdroj: ČTK/ZUMA/Ringo Chiu

V posledních dnech tempo vakcinace zpomalilo špatné počasí, které zasáhlo velkou část Spojených států, stále se ale daří očkovat jeden a půl milionu lidí denně tak, jak slíbil prezident Joe Biden. „Velmi pravděpodobně na začátku léta by očkovací látka měla být uvolněna pro všechny, kdo se budou chtít ve Spojených státech očkovat,“ doplňuje Miřejovský.

V posledních dnech a týdnech za oceánem klesá počet odhalených případů i hospitalizací. Na počátku ledna americké úřady evidovaly 250 až 300 tisíc nakažených denně, v současnosti se číslo pohybuje kolem šedesáti tisíc. V nemocnicích s covidem leží zhruba šestapadesát tisíc lidí, zatímco v polovině ledna to bylo více než sto třicet tisíc. Podle dat Univerzity Johnse Hopkinse v USA dosud zemřelo s covidem-19 půl milionu lidí.