Slovensko propadá v úmrtích, v očkování je špička, říká velvyslanec. Přeje si proevropský Visegrád

Interview ČT24: Slovenský velvyslanec v ČR Rostislav Káčer (zdroj: ČT24)

Slováci mají tendenci k neposlušnosti a z vleklé krize jsou unavení. Spory uvnitř vlády situaci nepomáhají, společnost uklidňuje prezidentka Zuzana Čaputová, řekl v Interview ČT24 slovenský velvyslanec v Česku Rostislav Káčer. Diplomat si přeje, aby Češi a Slováci zůstali blízkými sousedy a aby země Visegrádu prosazovaly silnější Evropskou unii.

Velvyslanec připouští, že Slovensko na tom v současnosti z hlediska pandemie není dobře, jelikož v počtu úmrtí na obyvatele je za poslední týden nejhorší zemí na světě. Zároveň jsou přeplněné nemocnice a dominuje britská varianta covidu-19, a proto nelze čekat pokles infekcí.

Káčer se domnívá, že podobně jako Češi mají Slováci tendenci být nedisciplinovaní a úřady v sousední zemi nekontrolují dodržování opatření dostatečně důrazně. „Pro Slováky je Británie mimořádně populární. Tok mezi Británií a Slovenskem byl vždycky velký,“ poukazuje s tím, že přístup k cestování do Británie se zřejmě podcenil. Za velmi důležitý faktor považuje také únavu z dlouhodobé krize.

V takových podmínkách dle Káčera není jednoduché si udržet politickou popularitu a je pouze málo zemí, kde se to vládám podařilo – například Německo. „Naše vláda to měla velmi těžké. Přicházela jako relativně nezkušená a celé jim to padlo na hlavu. To je velmi důležitý faktor,“ je přesvědčen ambasador.

Doplňuje, že nedůvěra v politiku je na Slovensku hluboce zakořeněná, proto například spory čtyř koaličních stran nepomáhají s náladou ve společnosti. Jako stabilizační prvek dle Káčera výborně funguje prezidentka Zuzana Čaputová, která si zachovává nadhled a uklidňuje situaci. Za pozitivní považuje také to, že Bratislava skvěle zvládá očkování: „Patříme ke špičce v Evropě, Slovensko je na čtvrtém místě v efektivnosti vakcinace.“

Koexistovali jsme v Československu, zvládneme koexistovat v EU

Slovenský premiér Igor Matovič v pátek zopakoval, že se nechce vzdát nákupu ruské vakcíny Sputnik V, která neprošla schvalovacím procesem Evropské lékové agentury (EMA). Dle Káčerových slov se na ruskou látku právě proto kouká obecně kriticky. „Nechceme, aby se na Slovensku používaly vakcíny mimo způsob, který je zaběhnutý v Evropské unii,“ zdůrazňuje diplomat.

Obcházení unijních regulí a povolování vakcinačních látek, které EMA neschválila, nepovažuje Káčer za šťastné, protože to narušuje evropskou jednotu, přičemž Unie v této době musí ukázat sílu. Sputnik už takto začalo používat Maďarsko.

Slovenský velvyslanec v Česku si přeje udržet kvalitu vzájemných vztahů obou zemí. „Po třiceti letech se vztah postupně rozvolňuje. Chtěl bych, abychom dosáhli kombinace lásky a empatie a uvědomovali si, že máme společný zájem,“ konstatuje a poukazuje na zvětšující se kulturní rozdíly, kdy kupříkladu mladí Češi mají větší problém rozumět slovenštině.

Káčer také chce, aby si Praha i Bratislava udržely proevropský kurz a nevzdalovaly se unijní spolupráci. „My Češi a Slováci jsme byli zvyklí na naši společnou koexistenci v Československu. Stejně tak dokážeme koexistovat v EU. Potřebujeme střední Evropu, která se nikoliv vymezuje vůči Evropě, ale naopak se zapojuje,“ zdůrazňuje.

Problémové dítě Visegrád

Dle svých slov je diplomat fanouškem původních principů visegrádské čtyřky. „Visegrád má svoje světlé i temné stránky. Nikdy to nebyla formální organizace, je to velmi volná spolupráce,“ říká s tím, že během let se vzájemné spolupráci vzdalovali občas Poláci a jindy třeba Češi. Přesto mají země V4 společné zájmy a značnou hlasovací moc v Evropské radě. Čtveřice států na evropské scéně má prosazovat řešení, díky kterým bude silnější celá EU, věří Káčer.

V posledních letech podle něj V4 vystupuje jako problémové dítě. Kořeny má tento přístup v migrační vlně: „Nebyli jsme schopni ukázat dost solidarity a empatie. Ale ani ostatní nechápali specifika střední Evropy. Léta komunismu nás ovlivnila, byly jsme prakticky izolované země. U nás je to stále znát, Slováci pořád mají v mentalitě se na vše dívat podezřívavě,“ popisuje velvyslanec.

Za klíčové považuje vymáhání principů právního státu ze strany Bruselu vůči Polsku a Maďarsku: „Podle mě je to velmi oprávněný tlak, je to fundament EU, malta, která drží Unii pohromadě. Kdybychom se vzdali pravidel právního státu, dlouhodobě by to ohrozilo EU,“ varuje Káčer.