Pandemie ve světě: Polsko zaznamenalo výskyt jihoafrické mutace. Matovič chce prosadit ruskou vakcínu

Polsko zaznamenalo první případ nakažlivější jihoafrické varianty koronaviru, potvrdil ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Výskyt jihoafrické varianty a britské mutace dle něj v Polsku systematicky roste. Slovenský premiér Igor Matovič se nechce vzdát nákupu ruské vakcíny Sputnik V navzdory tomu, že obstarání očkování vetovala na jednání vlády jedna z koaličních stran.

Polsko zaznamenalo první výskyt nakažlivější jihoafrické varianty koronaviru, a to v okolí města Suwalki na severovýchodě země. Oznámil to  ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Varoval, že jihoafrická varianta spolu s britskou mutací koronaviru, jejíž výskyt v zemi „systematicky roste“, přispěje k rychlejšímu šíření nákazy.

„Třetí vlna pandemie je již v Polsku a otázkou je jen, jakých dosáhne rozměrů,“ prohlásil Niedzielski na tiskové konferenci podle televize TVN 24.

O nepříznivém vývoji podle ministra svědčí rostoucí přírůstky nových případů: minulý týden jich přibývalo v průměru okolo 5500 denně, tento týden průměr již překročil 6500. Přibývá rovněž hospitalizovaných pacientů. Nicméně Polsko se dosud těší z „bezpečnostního polštáře“ v podobě 26 tisíc volných lůžek pro pacienty s covidem-19. Obsazených je v současnosti okolo 12 až 13 tisíc lůžek.

Matovič se nechce vzdát nákupu ruské vakcíny

Slovenský premiér Igor Matovič se nechce vzdát nákupu ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19 navzdory tomu, že ve čtvrtek obstarání zmíněné očkovací látky vetovala na jednání vlády nejmenší ze čtyř koaličních stran. Premiér to řekl novinářům. Podle něj ministr zdravotnictví může povolit používání Sputniku V i bez registrace, o kterou výrobce této vakcíny podle dostupných informací lékovou agenturu Evropské unie (EMA) nepožádal.

„Já tento boj nechci vzdát. Jsem ochoten bojovat do konce,“ řekl Matovič. Dodal, že pětimilionové Slovensko by mohlo do letošního června získat dva miliony vakcín Sputniku V. Ruskou vakcínu označil za bezpečnou a dobrou a řekl, že bez nejmenších problémů by se jí nechal očkovat.

Návrh na nákup Sputniku V na schůzi kabinetu zablokovala nejmenší vládní strana Za ľudí. Šéfka strany a vicepremiérka Veronika Remišová tento krok zdůvodnila tím, že vakcína není schválena EMA. Uvedla rovněž, že pokud by ministr zdravotnictví Marek Krajčí schválil používání Sputniku V, musel by za to nést zodpovědnost.

Pfizer/BioNTech nabízely EK vakcínu za 54 eur za dávku

Firmy Pfizer a BioNTech, které společně vyvinuly vakcínu proti covidu-19, svoji očkovací látku loni v létě Evropské komisi nabízely za cenu 54,08 eura (asi 1400 korun) za jednu dávku. Na svých internetových stránkách o tom píše německý deník Süddeutsche Zeitung (SZ). Tuto cenu odborníci v Německu označili za přemrštěnou i vzhledem k tomu, že společnost BioNTech čerpala peníze z německé státní kasy, fondů EU i od dárců, jako je Nadace Billa a Melindy Gatesových.

Společnosti unijní exekutivě připomínaly obrovské ztráty, jaké pandemie covidu-19 každý den způsobuje. V tomto duchu se neslo i vysvětlení ceny preparátu: rozhodující nebyly náklady na výzkum a vývoj, ale to, že vakcína pomůže zamezit dalším ekonomickým škodám způsobeným pandemií. Pfizer/BioNTech také tvrdily, že jejich cenový návrh už obsahuje „nejvyšší procentní rabat“, jaký některé z rozvinutých zemí poskytly.

Při ceně 54,08 eura za dávku by vakcína Pfizer/BioNTech byla více než dvacetkrát dražší než dávka očkovací látky vyvinuté farmaceutickou firmou AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. „Takovou cenu považuji za neseriózní,“ cituje SZ farmakologa Wolfa Dietera Ludwiga, předsedu lékové komise Německé lékařské komory. „Spatřuji v tom snahu o zisk, která za současné situace není ospravedlnitelná,“ dodal.