Německo a Británie zápasí se sněhem. Francouzský jihozápad trápí povodně

Sníh a náledí nadále působí velké problémy ve Francii a Německu. Zatímco německá železniční přeprava se potýká s výpadky a na tamních dálnicích se tvoří mnohahodinové zácpy, jihozápad Francie bojuje s povodněmi. Ty vznikly kvůli přívalovým dešťům. Bretaň zase v úterý očekává až 15 centimetrů sněhu, nejvíce v tomto tisíciletí. Z bezpečnostních důvodů tam nevyjedou školní autobusy, píše list Le Monde. S neobvykle chladným počasím se potýká i Británie.

Kvůli silnému sněžení prefektura v pobřežní části Bretaně omezila vjezd na hlavní tahy pro nákladní vozy nad 7,5 tuny. Na části silnic rovněž snížila maximální rychlost o 20 kilometrů v hodině a zakázala předjíždění. Největší nápor na dopravu se čeká v pozdním odpoledni, kdy se budou lidé vracet z práce tak, aby stihli noční zákaz vycházení, který platí od 18 hodin, píše stanice France bleu.

Výstraha před studeným počasím platí i v Paříži, kde by mělo v úterý večer začít sněžit. Podle předpovědi Météo France bude sněžení pokračovat i ve středu a postupně se začne přesouvat na východ země. Pocitová teplota v severní Francii je mezi minus deseti a minus 15 stupni Celsia, fouká velmi silný vítr. Podobné počasí sever Francie nezažil nejméně posledních deset let.

Francouzský jihozápad se potýká s povodněmi

Na jihozápadě Francie deště způsobily povodně, k nejhůře zasaženým městům patří Saintes severně od Bordeaux, kde hladina řeky Charente vystoupala na 6,2 metru, což je téměř historicky nejvyšší úroveň. V ulicích bylo vody po kolena, město postavilo chodníčky z trámů na cihlách, aby lidem umožnilo pohybovat se mezi domy. Hasiči evakuovali čtyři sta lidí, podle jejich odhadů dalších osm set lidí odešlo ze zaplavených domů samo, píše agentura Reuters.

Povodně zasáhly i město Cognac. Výstraha před povodněmi platí i nadále v několika francouzských regionech.

V Paříži se zvýšila hladina řeky Seiny
Zdroj: ČTK/AP/Thibault Camus

Británie v postižených oblastech zavře školy

S neobvykle chladným počasím a silným sněžením se potýká i Británie. Noc na úterý byla zatím nejchladnější za letošní zimu, když teploty ve Skotsku klesly k minus 15 stupňům Celsia, oznámila meteorologická služba.

Ve skotském hrabství Aberdeenshire napadlo v pondělí kolem třiceti centimetrů sněhu a intenzivní sněhové srážky pocítili i obyvatelé na východě Anglie. Na některých místech zejména ve Skotsku byly problémy v dopravě a kvůli sněhu v úterý zůstanou zavřené školy i očkovací střediska v postižených oblastech, uvedl server BBC.

Sníh pokryl také britský Londýn
Zdroj: ČTK/AP/Stefan Rousseau

Německo hlásí několikahodinové dopravní zácpy

Se sněhem a náledím mají potíže i v Německu. Podle ranní informace portálu deníku Sächsische Zeitung byl kvůli problémům se sněhem na dálnici A17 ve směru z Prahy dočasně uzavřen tunel Harthetunnel u Breitenau. Přitom už v pondělí byly na A17 ve směru z Prahy dočasně uzavřeny tunely Coschütz a Altfanken, aby se v nich zabránilo hromadění vozidel kvůli zácpě na navazující dálnici A4. Tyto uzávěry měly za následek zácpy na české straně od hranice.

Mrazivou noc ve svých autech strávili například řidiči na dálnici A2 u Bielefeldu. Někteří z nich museli čekat více než 16 hodin. Fronta vozidel se podle agentury DPA časem natáhla až na 37 kilometrů. Postupně se zácpy na této dálnici vytvořily i v opačném směru a celková délka kolon v obou směrech dosáhla 70 kilometrů.

Problémy zavinily kamiony, které uvázly na místě kvůli sněhu a náledí už během dne v pondělí. Podobné potíže způsobili řidiči těchto vozidel i na jiných úsecích dálnice A2, ačkoli do 22:00 platil zákaz jízdy nákladních aut nad 7,5 tuny. Mluvčí policie sdělila, že bylo zaregistrováno 340 porušení tohoto zákazu.

Vlak na cestě do Dortmundu
Zdroj: Bernd Thissen/ČTK/AP

Na dálnici A10 u braniborského Spreeau zablokovaly provoz dva kamiony, které nebyly s to kvůli náledí uvolnit vozovku. Během noci se po odtažení nákladního auta podařilo uvolnit dopravní zácpu na dálnici A4 ve východním Hesensku, kde někteří řidiči museli čekat až 15 hodin.

S železničními potížemi zápolí Dortmund nebo Hannover

S potížemi na železnicích podle DPA v úterý zápolí zejména dopravní uzly Dortmund, Hannover, Kassel, Erfurt a Halle/Lipsko. Na několika tratích nejezdí dálkové spoje, například mezi Hannoverem a Kolínem nad Rýnem, z Hamburku do Mnichova, Dortmundu, Kolína nad Rýnem, Kielu, Lübecku a Westerlandu a z Drážďan do Lipska, Frankfurtu nad Mohanem, Hannoveru a Kolína nad Rýnem.

Značně omezená je regionální doprava v oblasti kolem Hannoveru a Brém a v severním Severním Porýní-Vestfálsku. Podobně je tomu i v Durynsku, Sasku-Anhaltsku a Sasku.