Manželé, kteří pátrají po pachatelích rwandské genocidy. Gauthierovi je hledají v Africe i Francii

Horizont ČT24: Vyšetřovatelé pachatelů masakrů ve Rwandě (zdroj: ČT24)

Francouzsko-rwandský manželský pár vyšetřovatelů už léta zaměřuje svou pozornost na pachatele rwandské genocidy z roku 1994. Někteří pachatelé afrických masakrů jsou totiž i po letech stále naživu a na svobodě, stejně jako přeživší, kteří na ně mohou ukázat. Manželé Alain a Dafroza Gauthierovi pátrají po vrazích jak ve Rwandě, tak i Francii, kam řada vrahů utekla. V úterý jeden z nich přitom stane před soudem.

Během rwandské genocidy zemřelo přes 800 tisíc lidí za tři měsíce. Jejich památník stojí na místě bývalého stadionu, kde hutuští radikální milicionáři povraždili tisíce lidí. „Stříleli a stříleli a stříleli, dokud nepadla noc. V tu chvíli jsem uviděla maminku. Tehdy ještě žila,“ popisuje pozůstalá po obětech Albertine Mukakamanziová.

Ta v současnosti pomáhá manželům Gauthierovým pátrat po vrazích žijících ve Francii. „Naše práce spočívá v tom, že sháníme svědectví od lidí, kteří unikli, i od vrahů,“ tvrdí Alain Gauthier.
Ten například nedávno kontaktoval muže, který se dříve přiznal, že vrahům pomáhal hledat jejich oběti.

„Byli vyděšeni z našeho křiku a vylezli ze svých úkrytů. Jakmile jsme je našli, na místě byli pozabíjeni,“ popisuje Anon, jenž byl předtím odsouzen za podíl na genocidě. Verdikt za podíl na vraždění si již vyslechl, podezřelých je ale stále přes 100 tisíc lidí.

Během února se bude konat soud s hoteliérem Rusesabaginou

Řada z nich našla nový život ve Francii, která před genocidou otevřeně podporovala hutuskou vládu. Alain s Dafrozou zde vypátrali i hotelového řidiče Clauda Muhayimanu, který vozil hutuské milice na vražedné mise. Proti němu mají svědčit i lidé z oblasti Bisesero, kde odpor tamních lidí zlomily až posily přivezené z jiných částí země. Zabily tu přitom na padesát tisíc lidí.

Alainova rwandská žena Dafroza během genocidy také přišla skoro o celou rodinu. Manželé už vypátrali třicet pachatelů. Šest z nich skončilo před soudem a tři za mřížemi. Krvavá minulost zůstává ve Rwandě stále živá. Svědčí o tom například případ bývalého hoteliéra Paula Rusesabaginy, kterého svět zná jako hrdinného zachránce z filmu Hotel Rwanda. Nyní je však v zemi obviněn z podpory terorismu. Jeho soud se má konat tento měsíc.