Stoletý stařík, který na jaře nadchl Británii miliardovou sbírkou, leží v nemocnici s covidem

Horizont ČT24: Thomas Moore leží v nemocnici s koronavirem (zdroj: ČT24)

Celá Británie loni na jaře sledovala příběh Toma Moora, který se ve svých 100 letech rozhodl stokrát přejít svou zahradu. Původně chtěl aktivitou vybrat malý obnos na pomoc zdravotníkům, lidé mu ale nakonec poslali v přepočtu asi miliardu korun. Moore se narodil v roce 1920, kdy ve světě doznívala pandemie španělské chřipky. Se smrtelným virem se starý muž znovu setkal o sto let později, nyní totiž leží v nemocnici s koronavirem.

„Poslední týdny se léčil se zápalem plic. Až do dneška, kdy náhle potřeboval pomoc s dýcháním, byl v domácí izolaci. Teď je v nemocnici, nepotřebuje však intenzivní péči,“ stojí v prohlášení rodiny Toma Moora na Twitteru.

Vyjádření tlumí nejhorší obavy, které má o stoletého muže celá Británie. Shrnuje je pondělní vydání deníku The Sun, který vyzval čtenáře k modlitbě za jeho zdraví.

Moore dokázal loni na jaře z domácí izolace ve chvílích krize ostrovany nebývale sjednotit. Chtěl totiž vybrat tisíc liber na odměny pro lidi v první linii, pokud zdolá vzdálenost 2,5 kilometru kolem své zahrady. Internetoví dárci hned první den jeho očekávání překonali, a to desetinásobně.

Rytíř, rekordman, spisovatel a zpěvák

„Pro naše sestry, lékaře a další lidi, kteří jsou součástí našeho zdravotnictví. Starají se o staré lidi, musí na ně dohlížet. A starají se o ně velmi dobře,“ prohlásil tehdy Moore. V roce 2020 stal spisovatelem, zpěvákem, světovým rekordmanem a jako národní hrdina byl dokonce povýšen do rytířského stavu.

Moore poté dostal nabídku na předělání písně Nikdy nebudeš kráčet sám. Do pár týdnů po jejím vydání vybral v přepočtu miliardu korun. Své sté narozeniny na konci dubna následně oslavil dvojitým zápisem do knihy rekordů, s nejúspěšnější sbírkou všech dob a jako nejstarší interpret, který kdy opanoval hitparády.

K jubileu mu tehdy poslalo přání na 125 tisíc lidí. Všechna se téměř nevešla ani do školní tělocvičny. Neobyčejného muže, který sloužil britské koruně po celou druhou světovou válku, si všimla i královna. V červenci ho povýšila do rytířského stavu.

„Když se zamyslíte, před čtyřmi měsíci jsem byl pouze Tom Moore a teď jsem Sir Tom Moore. Tomu by nikdo neuvěřil,“ okomentoval tenkrát gesto nově jmenovaný šlechtic. Nyní se zotavuje v Bedfordské nemocnici, kde už podstoupil nejednu operaci. Vzkázal, že až se zotaví, rovnou si nechá dát i vakcínu proti covidu-19.