Má Navalnyj šanci porazit Putina? O ruském opozičníkovi natáčeli Reportéři ČT

Reportéři ČT: Návrat domů (zdroj: ČT24)

Rusko má za sebou víkend, jaký nepamatuje. Tisíce lidí se sešly navzdory sněhu a mrazu ve více než stovce měst, aby podpořily vězněného opozičního lídra Alexeje Navalného. Ten skončil za mřížemi předchozí neděli po návratu z Německa, kde se léčil z otravy novičokem. Tím, kdo je Navalnyj a zda má šanci ohrozit Vladimira Putina, se zabývali Reportéři ČT. Natáčeli Tereza Engelová a Tomáš Vlach.

Navalnyj byl zatčen 17. ledna při návratu do Moskvy z léčení v Německu, kde se zotavoval ze srpnové otravy, kterou opozičník připisuje Putinovi a tajné službě FSB, což Kreml popírá. Den po zadržení soud na prezidentova kritika uvalil třicetidenní vazbu. Ruská vězeňská služba jej viní, že „systematicky porušoval“ režim podmíněného trestu. Ten dostal za zpronevěru, které se podle soudu dopustil. 

V sobotu o jeho propuštění žádaly v ulicích 110 měst tisíce lidí. Jeho podporovatelé  protestovali od Moskvy přes Petrohrad, Jekatěrinburg až po sibiřský Jakutsk, kde klesla teplota na minus 52 stupňů.

Proti demonstrantům zasáhla ruská policie, která pozatýkala tři a půl tisíce lidí včetně Navalného spolupracovníků i manželky Julie.

Reportáž o Alexeji Navalném je k dispozici ve videu výše.