Biden a Harrisová složili přísahu. Funkcí se ujali i noví senátoři, což zajistilo demokratům většinu

Joe Biden složil slavnostní přísahu a stal se šestačtyřicátým prezidentem Spojených států. Na tribuně Kapitolu se funkce viceprezidentky ujala také Kamala Harrisová. Biden jmenoval úřadující ministry zahraničí, spravedlnosti a financí, Harrisová přijala přísahy nových senátorů. Obavy z nepokojů v metropoli se zatím nepotvrdily. Donald Trump se s úřadem rozloučil na vojenské letecké základně Andrews v Marylandu a odletěl na Floridu.

Biden složil prezidentský slib do rukou předsedy Nejvyššího soudu USA Johna Robertse. Přísahal na rodinnou, téměř třináct centimetrů tlustou a 127 let starou bibli, kterou držela jeho manželka Jill. „Vůle lidí byla vyslyšena a vůle lidí byla naplněna. Společně jsme se naučili, že demokracie je velice cenná a křehká. V tuto hodinu zvítězila,“ řekl poté v prvním projevu v prezidentské funkci.

Zdůraznil, že Spojené státy čeká dlouhá cesta a před jeho administrativou je spousta práce na opravování, uzdravování a budování. Varoval před politickým extremismem a domácím terorismem. „Volání po rasové spravedlnosti nás posouvá ke snu spravedlnosti, že už mezi námi nebude existovat rozdíl,“ nechal se také slyšet.

„Musíme ukončit tuto neobčanskou válku, která staví modré proti červeným, venkov proti městům,“ prohlásil Biden. Slíbil, že bude prezidentem všech Američanů a hodlá tvrdě bojovat i za ty, kteří jej nevolili.

Nový americký prezident Joe Biden přísahá s rukou na bibli
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Slavnostním ceremoniálem provázela minnesotská senátorka Amy Klobucharová, která se Bidenovi i Harrisové postavila během demokratických primárek. Vyzdvihla mimo jiné, že Harrisová bude první ženou ve funkci viceprezidentky.

„Toto je den, kdy se naše demokracie vzpamatuje, otřepe se a udělá, co Spojené státy vždy dělají. Vykročí vpřed jako národ před Bohem, nerozdělitelný, ve svobodě a spravedlnosti pro všechny,“ prohlásila Klobucharová.

Slib Harrisová složila do rukou členky Nejvyššího soudu Sonii Sotomayorové. Přísahala na dvojici biblí, první z nich patřila její rodinné přítelkyni Regině Sheltonové, druhá pak Thurgoodovi Marshallovi, prvnímu afroamerickému soudci nejvyššího soudu, jehož Harrisová pokládá za jednoho ze svých hrdinů. Zahraniční média si všímají, že se oblékla do fialové. Tato barva v USA symbolizuje spolupráci obou hlavních stran –⁠ demokratů a republikánů.

Stejnou přísahu musela pár minut před ním vyřknout i viceprezidentka Harrisová
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Inaugurační ceremonii doprovodily projevy několika zákonodárců, čtení básní, či hudební vystoupení zpěvačky Jennifer Lopezové. Hymnu zazpívala zpěvačka Lady Gaga. Jezuitský kněz Leo O'Donovan, který je blízkým přítelem Bidenovy rodiny, vedl krátkou modlitbu a reverend Silvester Beaman z Bidenova domovského města Wilmington ve státu Delaware pronesl požehnání.

Biden se pomocí dekretů odkloní od Trumpovy politiky

Biden po návštěvě Arlingtonského národního hřbitova zamířil do Bílého domu. Dorazil tam ve slavnostním armádním průvodu, který vedl vojenský orchestr hrající americkou hymnu. Na poslední část cesty Biden vystoupil z auta a spolu se svou manželkou a nejbližší rodinou došel do prezidentské rezidence, která bude na další čtyři roky jeho domovem.

Biden se chystá podle svých dřívějších vyjádření ihned pustit do práce, kolem 23:15 SEČ chce podepsat patnáct exekutivních příkazů. Těmi by měl například nařídit povinné nošení roušek ve federálních budovách, zastavit financování zdi na hranici s Mexikem či opět přistoupit k Pařížské klimatické dohodě a Světové zdravotnické organizaci. 

Nový americký prezident Biden vyzval v projevu k národní jednotě (zdroj: ČT24/ČTK)

Nový americký prezident už jmenoval do funkce úřadující ministry, kteří povedou úřady do potvrzení jeho nominantů v Senátu. Zahraniční politiku dočasně povede Daniel Smith, kariérní diplomat a bývalý velvyslanec v Řecku nyní stojí v čele institutu, který připravuje zájemce o práci v americké diplomacii. Poté ho má nahradit Antony Blinken.

V čele ministerstva spravedlnosti bude do potvrzení Merricka Garlanda stát Monty Wilkinson. Finance povede Andy Baukol, jehož poté nahradí Janet Yellenová. Do čela Pentagonu se prozatím postaví David Norquist, dokud Senát neschválí nominaci Lloyda Austina. Ministerstvo zdravotnictví dočasně povede Norris Cochran, kterého by měl po potvrzení Senátem nahradit Xavier Becerra.

Harrisová pak přijala přísahy tří nových senátorů, čímž demokraté získali většinu v horní komoře Kongresu. Dva pochází z Georgie a jeden z Kalifornie.

Dary od členů Kongresu

Krátce po uvedení do úřadu Biden s Harrisovou obdrželi dary od vůdců obou komor Kongresu. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf republikánů v Senátu Mitch McConnel dali novým hlavám exekutivy dvojici amerických vlajek, které vlály nad Kapitolem v čase, kdy Biden s Harrisovou skládali své slavnostní přísahy.

Vůdce republikánské menšiny ve sněmovně Kevin McCarthy a šéf tamní demokratické většiny Steny Hoyer pak darovali již vytištěné a zarámované fotografie z inaugurace.

Demokratická senátorka Amy Klobucharová darovala dvě téměř patnáctikilové vázy od společnosti Lenox, jež sídlí nedaleko Bidenova rodného města Scranton v Pensylvánii.

Republikánský senátor Roy Blunt pak předvedl Bidenovi a první dámě obraz zapůjčený od muzejní instituce Smithsonian nazvaný Krajina s duhou, který namaloval význačný černošský malíř Robert Duncanson v období americké občanské války.

Inaugurace se obešla bez větších protestů

Slavnost před Kapitolem se udála za mimořádných bezpečnostních opatření a na pořádek ve Washingtonu dohlíží po celý den více než 25 tisíc policistů a příslušníků národní gardy. Extrémní míra bezpečnostních opatření vyplývá především z nedávných nepokojů v sídle Kongresu, kterých se účastnili členové různých extremistických skupin a které si vyžádaly několik mrtvých.

Zpravodajský web BBC ukazuje, že v centru americké metropole vznikla „červená zóna“, do níž mohou vjet pouze vozidla se speciálním povolením. Kolem ní je pak ještě „zelená zóna“, kde se mohou pohybovat lidé, kteří zde žijí nebo pracují.

Protesty v americkém Portlandu proti jmenování Bidena do funkce prezidenta (zdroj: EBU/Zane Sparling/Portland Tribune)

Během Bidenovy inaugurace byl v okolí sídla Kongresu klid, v ulicích kolem vládní čtvrti byli pouze novináři a hrstky podporovatelů nového prezidenta, popsali situaci reportéři veřejnoprávní televize PBS.

Pouze krátce před inaugurací byl nahlášen podezřelý balíček u budovy Nejvyššího soudu USA, který sídlí hned naproti Kapitolu, reportoval zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Někteří členové krajně pravicových skupin v posledních dnech hrozili, že se pokusí Bidenovo slavnostní uvedení do úřadu narušit. Jediná menší demonstrace se však podle agentury Reuters sešla u nádraží Union Station. Klid byl rovněž před sídly zákonorádných sborů v jednotlivých amerických státech.

Žádnou konkrétní výhrůžku vůči nově zvolenému prezidentovi Bidenovi zatím americké úřady podle dostupných zpráv nezaznamenaly. FBI v posledních dnech prověřovala vojáky zapojené do inaugurační bezpečnostní operace, načež z ní bylo v úterý dvanáct členů národní gardy staženo. Podle informací AP byly u všech dvanácti zjištěny vazby na milice či internetové příspěvky s „extremistickými názory“.

Letošní inauguraci komplikovaly také obavy z koronaviru, který se po nepokojích z 6. ledna šíří mezi zákonodárci i členy policejního sboru Kapitolu. Od útoku mělo podle NYT pozitivní test sedm členů Kongresu, zatímco 19 policistů mělo buďto pozitivní test, nebo potvrzený kontakt s nakaženým.

V předvečer inaugurace stihl Joe Biden uctít památku více než 400 tisíc amerických obětí nemoci covid-19. Učinil tak po svém příletu do Washingtonu při krátkém ceremoniálu u památníku Abrahama Lincolna. 

Biden vyzval Američany, aby na oběti koronaviru nezapomínali. „Abychom se uzdravili, musíme si pamatovat. Někdy je těžké vzpomínat, ale tak se uzdravujeme,“ řekl.

Joe Biden a Kamala Harrisová se svými partnery v předvečer inaugurace uctili památku obětí covidu-19
Zdroj: ČTK/AP/Evan Vucci

Biden se zúčastnil bohoslužby

Ve středu Biden zahájil svůj program účastí na bohoslužbě. Konala se v římskokatolické katedrále svatého Matouše, která se nachází nedaleko Bílého domu ve Washingtonu. Podle stanice CNN bude Biden teprve druhým katolíkem v čele Spojených států. Prvním byl John Kennedy, který byl šéfem Bílého domu v letech 1961 až 1963.

Joe Biden se v den inaugurace zúčastnil mše
Zdroj: ČTK/AP/Evan Vucci

Bohoslužby se kromě Bidena a jeho manželky Jill účastnila také Harrisová s manželem Dougem Emhoffem. Na Bidenovo pozvání se připojili také členové Kongresu včetně šéfa republikánské většiny v Senátu Mitche McConnella, šéfa senátních demokratů Chucka Schumera, předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové a lídra sněmovních republikánů Kevina McCarthyho.

Ranní bohoslužba v den inaugurace je tradicí. V posledních stech letech se většinou konala v episkopálním kostele svatého Jana na washingtonském Lafayettově náměstí, kterému se přezdívá Kostel prezidentů.

Trump odletěl na Floridu, nastupující administrativě popřál úspěch

V důsledku koronaviru a bezpečnostních rizik je letošní inaugurace výrazně komornější, než je zvykem. Další zvláštností je, že se jí nezúčastní končící prezident. Trump a jeho manželka Melania opustili Bílý dům po osmé ráno místního času (14:00 SEČ) a v prezidentském speciálu Air Force One odletěli do floridského letoviska Palm Beach.

Během svého závěrečného proslovu mimo jiné řekl, že to byly neuvěřitelné čtyři roky a že dokázali velké věci. „Moje rodina pro vás tvrdě pracovala, nebyla to obyčejná administrativa, postavili jsme Spojené státy znovu na nohy vojensky,“ řekl. 

Zmínil také některé své úspěchy. „Podařilo se nám prosazení některých daňových škrtů. Pokud vám administrativa příštího prezidenta zvýší daně, nemůžete říci, že jsem vás nevaroval.“

Před odletem na Floridu popřál nastupující administrativě mnoho štěstí a úspěchů. „Já za vás budu vždycky bojovat, budu sledovat, budu naslouchat. A mohu vám říci, že budoucnost tohoto státu nikdy nebyla lepší. Přeji vám skvělou administrativu a velké úspěchy. Postavili jsme jí skvělé základy,“ dodal. Své plány pro nadcházející měsíce a roky nespecifikoval.

Donald Trump se loučí s funkcí prezidenta Spojených států (zdroj: ČT24)

Rychlé změny v Bílém domě

Trumpův mandát skončil v poledne (18:00 SEČ), kdy přísahu na západní straně Kapitolu složil Biden. Pouhých několik hodin proto měli zaměstnanci Bílého domu na to, aby vystěhovali z prezidentského sídla končící hlavu státu a nastěhovali nového prezidenta.

„Na stěhování mají pouze pět nebo šest hodin,“ řekla zpravodajské stanici ABC7 News novinářka a spisovatelka Kate Andersenová Browerová, která se specializuje na americké prezidenty. Podle ní se jedná o neuvěřitelně dobře připravenou rutinu, kterou po čtyřech či osmi letech provádí asi stovka zaměstnanců Bílého domu, mezi něž patří komorníci, dveřníci či hospodyně.

Úkolem je zajistit, aby vše bylo dotaženo k dokonalosti. Podle Browerové tak nový prezident po příchodu do Bílého domu najde v kuchyni své oblíbené jídlo a v koupelně svůj oblíbený šampon.

„Stěhování provádějí zaměstnanci Bílého domu osobně; z bezpečnostních důvodů není na tuto práci najímána žádná cizí stěhovací firma,“ říká Browerová. „Takže zatímco prezident skládá přísahu před Kapitolem, zaměstnanci Bílého domu stěhují čela postelí a matrace, vybalují oblečení a věší ho do skříní,“ popisuje novinářka.

Po 14. hodině opustil svůj úřad také americký velvyslanec v Česku Stephen King a odjel z Prahy. Na rozloučenou napsal článek Spojené státy a Česká republika: Společně překonáváme výzvy, ve kterém vyzdvihl roli českých vojáků na misích v Afghánistánu, Iráku nebo Mali.