Trump po čtyřech letech opouští Bílý dům

Horizont ČT24: Odcházení Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Čtyřletý prezidentský mandát Donalda Trumpa končí. Ve středu v poledne tamního času složí prezidentskou přísahu Joe Biden a Trumpa v Bílém domě vystřídá. Republikánský politik touží po tom, aby se na něj vzpomínalo jako na obhájce amerických zájmů ve světě či strůjce mírových dohod na Blízkém východě. Do historie ale vstoupí také jako první prezident, který v mandátu čelil hned dvěma impeachmentům. Opozice mu také vytýká rozdělení americké společnosti.

Čtyřletý prezidentský mandát Donalda Trumpa začal tradičními slovy: „Já, Donald John Trump slavnostně přísahám, že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států.“

Slavnostní přísahu pronesenou na tribuně amerického Kapitolu následovalo už ne tak tradiční funkční období. Trump po čtyřech letech v čele Spojených států vyvolává mezi Američany extrémní emoce – pozitivní i negativní. V listopadu 2020 pro něj hlasovalo o jedenáct milionů více Američanů než v roce 2016, kdy kandidoval poprvé.

„Poslední čtyři roky byly skvělé pro téměř všechny Američany. Podívejte se na statistiky. Obrovský úspěch je vidět všude. Až do tohohle viru jsme neustále rostli a porosteme zase,“ věří Gage, jeden z Trumpových voličů.

Zpočátku své kandidatury v roce 2016 byl Trump podceňovaný a politicky opomíjený. Voliči si ale zamilovali mimo jiné jeho jednoduché dvojslovné heslo „America First“ (Amerika především). Příznivcům slíbil zeď na hranici s Mexikem, za kterou jižní soused USA zaplatí, a imigranty označil za zvířata.

Na Twitteru Trump oznamoval zásadní politické kroky, třeba zvyšování celních sazeb. Těmi konfrontoval zejména Čínu. Konfrontací s levnou čínskou výrobou splnil dlouholetá přání dělníků těžkého průmyslu. Silovou taktiku uplatňoval Trump i vůči americkým spojencům – pod hrozbou opuštění NATO tlačil na zvyšování obranných rozpočtů aliančních zemí.

Události: Čtyři roky Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Vztahy s diktátory, první impeachment

Vyjednávat byl odcházející prezident připraven se všemi, včetně autoritářských vůdců. Izrael se mu podařilo sblížit s arabskými státy a vyvést z izolace na Blízkém východě, když s ním narovnaly vztahy Spojené arabské emiráty nebo Bahrajn.

Naopak historické setkání amerického prezidenta se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem žádný výsledek nepřineslo. Jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem posílila pachuť vleklé a nepřehledné kauzy kolem ruských zásahů do voleb.

První ústavní žaloba nakonec mířila na Trumpa kvůli jiné kauze. Podle obžaloby se snažil poškodit protivníka Joea Bidena skrze ukrajinské aktivity jeho syna. Hlasování zkraje roku 2020 republikánský prezident ustál.

Problémy spojené s pandemií koronaviru už ale odvrátit nedokázal. Ekonomické úspěchy minulých let se vlivem koronaviru rozplývaly stejně rychle jako šance na zisk druhého mandátu. Americké nemocnice byly přeplněné, nemoci podléhaly tisíce lidí denně.

Zpochybňování voleb

Na předvolebních mítincích Trump tisíce svých příznivců roztancovával na diskotékový hit ze sedmdesátých let. Jeho protivník a nastupující prezident Joe Biden kvůli obavám z koronaviru promlouval k téměř prázdným sálům. Ve volbách ho ale nakonec podpořilo 81 milionů voličů, vůbec nejvíce v historii.

Trump odmítl porážku uznat a opakoval ničím nepodložené teze o zfalšovaném hlasování. „Když spočítáte legálně odevzdané hlasy, snadno vítězím. Když započítáte nelegální, tak se nám volby snaží ukrást,“ tvrdil.

Stovky jeho sympatizantů šestého ledna zaútočily na Kapitol. Trump, který k davu příznivců toho dne ve Washingtonu promlouval, kvůli tomu čelí už druhé ústavní žalobě. Podle hlasování Sněmovny reprezentantů totiž výtržníky podněcoval.

Rozdělené Spojené státy

Končící prezident by chtěl, aby se na něj vzpomínalo jako na hlavu státu, která neústupně hájila americké zájmy v zahraničí, dohodla mírové smlouvy na Blízkém východě, nezačala žádnou válku a na domácí scéně snižovala daně.

Opozice mu ale vyčítá, že měl blízko k diktátorům, poškodil vztahy se spojenci a podcenil pandemii covidu-19, kterým se na podzim sám nakazil. Podle demokratů ale hlavně nebývale rozdělil americkou společnost.

„Já vím, že demokrati vždycky lžou. Musíte neustále zjišťovat, co se skutečně děje. Dokonce, i když to vypadá, že mluví pravdu, tak lžou,“ je přesvědčen další z Trumpových fanoušků Giovanni.

Donald Trump oslovuje obrovskou skupinu voličů. Republikánům to ale k úspěchu nestačí. Strana za poslední dva roky ztratila většinu ve Sněmovně reprezentantů i v Senátu a také samotný Bílý dům.