Spojeným státům hrozí rozpočtová krize. Republikáni i demokraté slibují, že ji odvrátí

Události: Spojeným státům hrozí shutdown (zdroj: ČT24)

Spojeným státům znovu hrozí takzvaný shutdown, tedy pád federálních úřadů do omezeného rozpočtového režimu. Pokud by Kongres nenašel kompromis, úřady by musely po 21. prosinci významně omezit provoz. Ve snaze zamezit takové situaci a prodloužit prostor pro jednání schválil Kongres dvoudenní odklad lhůty, do kdy musí být shody na rozpočtu dosaženo. Prodloužení lhůty už podepsal i prezident  Donald Trump.

Kongres se musí dohodnout na rozpočtovém návrhu v hodnotě 1,4 bilionu dolarů (30,48 bilionu korun), který by udržel federální úřady v chodu do září příštího roku. Pokud shodu nenajde, federální agentury začnou fungovat v režimu omezeného financování.

Jak republikáni, tak demokraté ale slibují, že cestu k dohodě najdou, protože Spojené státy si shutdown v situaci, kdy se země potýká s druhou vlnou koronavirové pandemie, nemohou dovolit. Omezení financování úřadů by se negativně projevilo na životech desítek milionů Američanů.

Schválení komplikuje záchranný koronavirový balíček

„Kongres musí formálně schválit uvolnění finančních prostředků z rozpočtu. Většinou to nebývá problém, ale tentokrát to politici spojili se schválením záchranného balíčku pro pomoc lidem zasaženým pandemií. A na podmínkách balíčku se zákonodárci zatím dohodnout nedokázali,“ uvedl zpravodaj ČT ve Washingtonu David Miřejovský.

Krizový balíček by měl obsahovat dodatečné dávky pro nezaměstnané či podporu pro drobné podniky. Podle agentury AP vyjednávání postupují „frustrujícím způsobem pomalu“. Lídři z obou komor Kongresu ovšem vyhlásili, že neodejdou z Washingtonu domů na svátky, dokud nebude nové kolo ekonomických opatření na světě.

Zatím je jasné pouze to, že balíček bude ve výši 900 miliard dolarů (více než 19 bilionů korun). „Kdo a za jakých podmínek z něj bude moct čerpat, ale stále není jasné,“ upřesnil Miřejovský. Poslední signály z Kongresu ale podle něj naznačují, že k dohodě obou politických stran je blízko.

Vyjednavači ve Washingtonu však stále hledají kompromis u vícero sporných bodů. Podle deníku The New York Times (NYT) pokračují debaty o konkrétních parametrech podpory v nezaměstnanosti, o podobě pomoci firmám i o vyčlenění krizových prostředků pro státní a lokální úřady. Novou překážkou je pak republikánský požadavek ohledně ustanovení, které by americké centrální bance zakázalo v novém roce obnovit některé programy na podporu ekonomiky.

„Věřím, že všechny strany cítí, že dosahujeme pokroku,“ uvedl lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell. Podle agentury AP představitelé Sněmovny reprezentantů doufají, že se o balíku podpůrných opatření bude hlasovat v neděli.

The Washington Post: Přibývá krádeží zboží denní potřeby

Většina ekonomů podle AP nová stimulační opatření podporuje. Mnozí analytici varují, že americká ekonomika by bez této pomoci mohla v prvním čtvrtletí příštího roku vykázat pokles.

Mezitím přichází další a další signály o tvrdých dopadech krize na americké domácnosti, které zažívají v nebývalé míře potravinovou tíseň a často nejsou schopny pokrývat ani nájem. Deník The Washington Post nedávno v reportáži s titulkem „kradou, aby přežili“ napsal, že obchodníci i policejní sbory registrují zvýšený počet krádeží zboží každodenní potřeby.

Konec roku by v této souvislosti mohl být dalším zlomovým momentem, neboť za stávajícího stavu by 31. prosince skončila působnost zbývajících opatření na federální úrovni. Naděje na brzké zlepšení situace na pracovním trhu přitom nejsou velké vzhledem k aktuální rekordní intenzitě epidemie covidu-19 v USA.

„V této fázi to už ani nejsou stimulační šeky, ale šeky přežití,“ řekla na konto chystaných přímých plateb Američanům demokratická členka Sněmovny reprezentantů Ayanna Presleyová. „Moji voliči ty peníze potřebují na to, aby si udrželi bydlení, na nákup potravin,“ řekla televizi MSNBC.