Pandemie v USA dál nabírá na síle, ukrajinský prezident je s covidem v nemocnici

Události ČT: Slovensko zatím školy neotevře (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech v těchto dnech přibývají restrikce na ekonomické aktivity či nařízení o nošení roušek kvůli zhoršující se nové vlně pandemie. Americká média informují také o nových infekcích v Bílém domě. Rovněž Ukrajina hlásí dosud největší počet nakažených a prezident Volodymyr Zelenskyj musel být hospitalizován. Vláda na Slovensku ve čtvrtek oznámila, že s návratem dětí do škol nepočítá dříve než 30. listopadu.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Denní bilance nákaz ve Spojených státech ve středu opět dosáhla nového maxima, když bylo podle deníku The New York Times (NYT) nahlášeno 142 755 pozitivních testů.

Spojené státy dohromady evidují přes 10,4 milionu případů nákazy a skoro 242 tisíc úmrtí spojených s covidem-19. Obě americké bilance jsou stále vyšší než souhrnná čísla z kterékoli jiné země.

Kromě nákaz se v USA zvyšují i denní počty mrtvých, míra pozitivity testů i počet nemocničních lůžek obsazených pacienty s koronavirem, který je od středy vyšší než v kterékoli jiné fázi pandemie. Po ohlášení dalších 1431 smrtelných případů covidu-19 se podle NYT průměrný přírůstek bilance obětí dostal nad 1050 a je tak na nejvyšší úrovni od poloviny srpna.

Státy a města po celé zemi za nepříznivého vývoje obnovují karanténní opatření nebo pozastavují jejich uvolňování. Stát New York ve středu ohlásil zákaz provozu barů a restaurací po desáté večer, stejné opatření bylo předtím vyhlášeno v Minnesotě. Ohio se zase přidalo ke státům, které v posledních dnech začínají vyžadovat nošení roušek na veřejnosti.

Zároveň se dál množí zprávy o nákazách v nejvyšších patrech americké politiky poté, co pozitivní testy měli personální šéf Bílého domu Mark Meadows a ministr bytové výstavby a rozvoje měst Ben Carson. NYT uvádí, že má informace o dalších třech nakažených pracovnících Bílého domu, čímž údajně počet pozitivně testovaných spolupracovníků prezidenta Donalda Trumpa za posledních několik dní narostl na 12.

Ani v Evropě pandemie neustává

Vláda na Slovensku nepočítá s návratem dětí do škol dříve než 30. listopadu. Tamní nouzový stav, který v zemi kvůli koronavirové pandemii platí od poloviny října, přitom prodloužila až do 29. prosince. Zavádění dalších opatření ohledně omezování pohybu lidí na veřejnosti kabinet neplánuje, v současnosti se zákaz vztahuje pouze na lidi bez negativního testu na koronavirus.

Podle zpravodaje ČT v Bratislavě Petra Obrovského je prodloužení nouzového stavu z pohledu slovenské vlády spíše technickým opatřením. „V životech Slováků se projeví zákazem shromažďování. Na úterý se zde chystá několik demonstrací proti vládním opatřením, protestů se chtějí zúčastnit i zástupci opozičních stran Naše Slovensko a Smer-SD,“ popsal.

Obrovský poznamenal, že jeden z posledních protestů proti koronavirovým omezením se odehrál před měsícem v Bratislavě. Skončil přitom tvrdým zásahem policie, během kterého bylo nasazeno i vodní dělo.

Vláda údajně ospravedlňuje prodloužení stavu nouze tím, že potřebuje, aby různé procesy ve státě probíhaly snáze. „Například snazší nasazení zdravotníků nebo snazší nákup ochranných pomůcek. Uvažovalo se také o tom, že by mohl začít platit noční zákaz vycházení, to ale kabinet neschválil a bude hledat jiný způsob, jak omezit setkávání lidí v nočních hodinách,“ řekl zpravodaj.

Studio ČT24: Petr Obrovský o koronavirové situaci na Slovensku (zdroj: ČT24)

Stávající opatření proti koronaviru prodlužuje o dva týdny také Francie, jde o omezení pohybu a uzavření obchodů. Nárůst nových případů sice už týden zpomaluje, vrchol epidemie v nemocnicích se však podle premiéra Jeana Castexe očekává na začátku příštího týdne. 

Francouzské nemocnice jsou podle Castexe velmi vytížené, přijmou jednoho nového pacienta každých 30 vteřin. Nový pacient na jednotku intenzivní péče je převezen každé tři minuty, 40 procent z nich jsou mladší 65 let.

Za poslední dva týdny se výrazně snížil pohyb lidí, cesty na trase práce–domov poklesly o 22 procent. Provoz metra je nižší o 55 procent. Premiér poděkoval spoluobčanům, že respektují omezení. Od 30. října policisté provedli 580 tisíc kontrol dodržování opatření.

Na dva týdny zpřísní podmínky uzávěry Slovinsko. Od pátku se budou moci stýkat pouze členové jedné rodiny či domácnosti, zastaví se veřejná doprava a obchody a služby od pondělka omezí fungování na minimum.

S ohledem na kritickou epidemickou situaci ve všech sousedních zemích slovinská vláda rozhodla o zrušení výjimky umožňující krátkodobě vycestovat do zahraničí bez povinné karantény či negativního testu na covid-19. Slovinci toto opatření hojně využívali především při cestách do Chorvatska, kde vlastní množství nemovitostí.

Zelenskyj je v nemocnici

Ukrajina oznámila 11 507 nových případů koronaviru za poslední den, čímž byl překonán dosud nejvyšší přírůstek 10 746 případů ze soboty. Dalších 198 pacientů s covidem-19 zemřelo. Podle ministra zdravotnictví Maksyma Stepanova se koronavirem na 42milionové Ukrajině od začátku pandemie nakazilo již přes půl milionu lidí a 9145 z nich zemřelo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v pondělí informoval, že má pozitivní test na koronavirus, byl hospitalizován, informuje ukrajinská agentura Unian. V nemocnici je i šéf jeho kanceláře.

Zelenskyj v průběhu čtvrtka na videonahrávce dvakrát vystoupil před občany. Posazen před ukrajinskou vlajkou prohlásil, že se cítí dobře a že vláda funguje normálně i bez jeho přítomnosti, uvedla agentura Reuters. Zelenského kancelář vydala rovněž prohlášení, podle nějž se prezident odebral do nemocnice především proto, aby se izoloval od ostatních a svou nemocí nikoho neohrožoval.

Vláda se ve snaze omezit prudké šíření nákazy rozhodla zříci se „chytrých“ karantén v jednotlivých regionech a zavádí nová celostátní omezení. Od 14. listopadu do konce měsíce budou platit pro všechny Ukrajince víkendové karantény.

Počty nemocných rostou také v Itálii, která má velké množství nakažených seniorů. V domově důchodců ve městě Castelfranco Veneto vytvořili „objímací pokoj“, který umožňuje bezpečné setkání pacientům a jejich rodinám. Ti spolu mohou mluvit, dotýkat se a objímat skrze stěnu vyrobenou z plastu. 

V italském domově důchodců se lidé mohou obejmout pouze přes igelitovou stěnu
Zdroj: Filippo Ciappi/ČTK/AP

Rovněž obyvatelé části Kypru budou muset kvůli rychlému nárůstu počtu nakažených koronavirem až do konce měsíce dodržovat přísnou karanténu. Oznámil to ministr zdravotnictví Konstantinos Ioannu. Omezení budou platit pro oblasti Pafos a Limassol na jihozápadě ostrova, kde se prakticky zastaví veřejný život. Lidé nebudou smět opouštět domovské okresy, zavřou se restaurace i nákupní centra, v noci bude zákaz vycházení.

Katalánsko zatím restaurace neotevře

Katalánská vláda ve čtvrtek rozhodla, že prodlouží uzávěru restaurací, barů, fitness center a dalších zařízení o deset dní. „Jsme na dobré cestě, vývoj je dobrý, ale nestačí (na uvolnění omezení),“ řekla na tiskové konferenci katalánská ministryně zdravotnictví Alba Vergésová. Podle ní by se mohlo začít s otevíráním zahrádek restaurací, kde je menší riziko přenosu infekce. Právě majitelé restaurací vládu žádali, aby mohli otevřít už v pátek.

O deset dní jsou také prodloužena omezení cest do regionu i cestování mimo Katalánsko. Prodlužuje se také víkendový zákaz opustit bydliště nebo zákaz nočního vycházení. Podle katalánského ministra vnitra Miquela Sàmpera by posledně zmíněné opatření mohlo platit „až do konce pandemie“.

Podle katalánských úřadů ale klesá tlak na zdravotnická zařízení. Ve středu počet lidí, kteří byli propuštěni z katalánských nemocnic po prodělané nemoci covid-19, převýšil počet nově hospitalizovaných pacientů nakažených koronavirem. 

Rusko opět dosáhlo maxima v počtu nakažených, když oznámilo 21 608 nových případů nákazy. Rekordní je také počet úmrtí, 439 za uplynulý den. O den dříve to bylo 19 851 případů a 432 úmrtí, uvedla agentura Reuters. V nejhůře postižené Moskvě úřady zpřísnily omezení. Od pátku do poloviny ledna budou muset mít noční kluby, bary a restaurace zavřeno od jedenácté večer do šesti do rána. Zákaz se týká také kulturních akcí s diváky. Divadla a kina smějí zaplnit sály do čtvrtiny kapacity.

Německá vakcína vstupuje do třetí fáze testování

Německá biofarmaceutická společnost CureVac z Tübingenu stojí před zahájením třetí, tedy poslední fáze testování vakcíny proti koronaviru SARS-CoV-2. „Stojíme před začátkem třetí fáze,“ prohlásil šéf firmy Franz-Werner Haas. Odhaduje, že schvalovací proces vakcíny by mohl začít v prvním čtvrtletí nadcházejícího roku. 

Studie, která potrvá tři měsíce a do které by se mělo zapojit asi 36 tisíc lidí, se zúčastní i Evropané. „Chceme začít co nejdříve,“ uvedl s tím, že firma v této věci jedná s regulačními úřady. Dodal, že druhá fáze zkoušek se zhruba 700 účastníky se aktuálně koná v Peru a Panamě. Podle Haase musí země postupovat společně, právě proto firma dělá globální klinické studie.  

Dosavadní výsledky testování považuje firma za slibné, vakcína totiž v případě dvanáctimikrogramové varianty nevyvolávala žádné závažnější vedlejší reakce. Haas řekl, že právě tato varianta se jeví jako nejlepší množství. Hlášené případy únavy, zimnice, bolesti hlavy či svalů nebo zvýšené teploty podle něj rychle odezněly. 

Pokud bude vakcína schválena k použití, má CureVac kapacity připravit v nadcházejícím roce dávky v počtu stovek milionů. Haas vysvětlil, že CureVac vyvíjí vakcínu na bázi mRNA, kdy nepracuje s virem samotným, ale s jeho genetickou informací. Touto cestou se vydala i americká firma Pfizer s německou BioNTech.