V Dubaji poprvé přistálo letadlo s izraelskými turisty

V Dubaji ve Spojených arabských emirátech (SAE) vůbec poprvé přistálo letadlo s izraelskými turisty, informovala agentura AP. Spolupráci Izraele a SAE v cestovním ruchu umožnila dohoda o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů, kterou země letos uzavřely pod záštitou Spojených států.

Letadlo společnosti FlyDubai přistálo na dubajském mezinárodním letišti v neděli odpoledne po zhruba tříhodinovém letu z Izraele. Letoun typu Boeing 737 nízkonákladová letecká společnost vyslala na telavivské mezinárodního letiště Ben Guriona v neděli ráno, aby cestující vyzvedlo. Proletět svým vzdušným prostorem letounu umožnila Saúdská Arábie. Tento let označila FlyDubai za charterový, zahájit linku směrem do Izraele plánuje později v měsíci.

V posledních týdnech byla většina letů mezi SAE a Izraelem pro vládní delegace a podnikatele, pravidelné komerční lety mají však obě země v plánu.

Ačkoliv SAE a Izrael navázaly diplomatickou spolupráci teprve letos, kontakty podle agentury AP mnoho let udržovaly tajně. Dohodu o normalizaci vztahů zástupci SAE a Bahrajnu podepsali v září v Bílém domě, a Bahrajn a SAE se tak staly třetí a čtvrtou arabskou zemí, která má s Izraelem diplomatické vztahy.

SAE doufají, že jim dohoda pomůže při koupi amerických stíhacích letounů

Zároveň Spojené arabské emiráty doufají, že jim dohoda pomůže při koupi amerických stíhacích letounů nejnovější generace s označením F-35. Klíčovou roli v uzavření dohod podle agentur sehrály také sdílené obavy z Íránu.

Nové dohody s Izraelem se naopak nezabývají otázkou palestinsko-izraelského konfliktu. Postup SAE a Bahrajnu proto Palestince rozhněval a vyvolal obavy z oslabení dlouhodobého panarabského stanoviska, které normalizaci vztahů mezi Izraelem a arabskými státy podmiňuje izraelským uznáním palestinského státu a jeho stažením z okupovaných území.